Читај ми!

Сарадња младих Срба, Рома и Албанаца

Млади Роми, Албанци и Срби заједничким снагама реновирали су градске паркове у Врању и Бујановцу, уредили стадион у Прешеву и поделили око сто пакета хуманитарне помоћи становницима колективних центара.

Око педесет младих из Прешева, Бујановца и Врања, укључило се у шестомесечни програм "Грађанских иницијатива".

Млади Роми, Албанци и Срби, заједничким снагама, реновирали су градске паркове у Врању и Бујановцу, уредили стадион у Прешеву и поделили око сто пакета хуманитарне помоћи становницима колективних центара. 

Осим што су волонтирали у локалним самоуправама, регионалним канцеларијама па и локалним медијима, ови млади људи свакодневно су током шестомесечне обуке у Бујановцу учили енглески језик, вештине у маркетингу, како да покрену посао и пишу пројекте.

Сања Накић каже да је програм допринео да се у Бујановцу млади људи што више зближе и да упознају културу једни од других. "Зато што у Бујановцу, знамо каква је средина где живе млади људи који су разних нациналности, а и школе су одвојене па ми и немамо прилике да једни друге упознамо".

Едисон Елезовић каже да је стекао доста пријатеља и разна искуства, док Себехате Хида каже да је тај пројекат дао могућност младима из Бујановца, припадницима три националности да се друже и ураде нешто добро за своју заједницу.

"За нас Албанце, ово је такође била и прилика да усавршимо српски језик", рекла је Себехате Хида.

Двогодишњи програм едуковао је 85 младих, а у плану је да се прошири на оне из Тутина, Сјенице и Новог Пазара.

Координатор пројекта Фисмир Јахиу објашњава да су за локалне акције мобилисали ресурсе од приватног сектора у тим градовима, и да су успели сами да финансирају те пројекте.

Јелена Ожеговић из "Грађанских иницијатива" објашњава да се у тренинг центру учествује у разним обукама како ба се учесници осамосталили за тржиште рада.

"То су обуке од писања пројеката, односа с јавношћу, покретања сопственог бизниса, до спровођења локалних акција. Кад прођу основне обуке, онда креће локална акција", рекла је Ожеговић.

Програм "Јубилт" подржава Каритас из Луксембурга, амбасада Холандије и управе Прешева, Бујановца и Врања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару