Читај ми!

Опасност вреба из фрижидера

Контрола хране указује да је све већи борој неисправних намирница. Из удружења потрошача истичу да се трговци који држе неисправне намирнице, ретко кажавају. Стручњаци кажу да су прописи усклађени са ЕУ, али да се не примењују.

У последње време, контрола хране хране је показала да је све већи број неисправних намирница. Удружења потрошача упозоравају да се несавесни трговци ретко кажњавају.

Прошле године увезено је око десет хиљада тона замрзнутог меса. У Управи за ветерину тврде да такво месо, ако се ставља у промет, мора да прати декларација да је било замрзнуто и да се не сме поново замрзавати.

Зорица Новаковић из Управе за ветерину истиче да се у последње време повећава се број неисправних намирница у промету. "Неисправне су декларације, рокови употребе намирница су истекли у промењеним органолептичким својствима. Наши инспектори то санкционишу", додаје Новаковићева.

Да би појачали контролу исправности хране, у Управи за ветерину кажу да ће до краја године запослити још педесет инсектора.

Ретки су примери кажњавања трговаца који на рафовима имају и намирнице којима је истекао рок трајања.

Петар Богосављевић из Покрета потрошча Београда каже да му није познато да се примењују прописи о заштити потрошача. "Долази до грубог непоштовања законских одредби које се односе на квалитет, на здравствену безбедност, декларисање производа и информисање", истиче Богосављевић.

Стручњаци кажу да су наши прописи усклађени са онима у Европској унији, али да је проблем у примени.

"На пример, акриламид је један канцерогени производ термичког тетмана који се налази у неким намирницама, у чипсу, кексу, кафи и другим производима који садрже скроб", наводи Иван Станковић са Фармацеутског факултета у Београду. Према његовим речима, у Србији се количина акриламида у намирницама још не контролише, нити постоје препоруке за њихово смањење у намирницама.

У Европској унији и земљама у нашем окружењу постоје независне агенције за контролу безбедности хране. У Србији се контролом квалитета и здравственом исправношћу хране баве чак три министарства, па преплитање надлежности и недовољна координација међу њима утичу и на ефикасност контроле.

Зоран Панајотовић из Санитарна инспекције сматра да би таква агенција би обједнинила цео процес. "Она би давала коначно мишљење и стручну помоћ око процене ризика употребе разних производа на здравље људи", напомиње Панајотовић.

Према сазнањима инспектора који контролишу квалитет и здравствену исправност намирница, уочене су веће неправилности у промету хране у мањим продавницама него у супермаркетима где унутрашња контрола брине о истеку рока употребе, деклерацији и квалитету намирница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару