Епархија поднела пријаву против магационера

Управни одбор епархије врањске поднео кривичне пријаве против бившег магационера и старешине једне цркве у Врању због проневере. Реч је о магационеру који је у "Новинама врањским" оптужио владику Пахомија за сексуално узнемиравање.

Кривичне пријаве против бившег магационера и старешине једне цркве у Врању због проневере је поднео Управни одбор епархије врањске, објављено је на сајту епрахије.

У саопштењу се објашњавају околности под којима је поднета кривична пријава против бившег магационера епархије који је у изјави за Новине врањске 21. марта оптужио владику Пахомија да га је годинама сексуално узнемиравао.

Епрахија је навела да је Основном јавном тужилаштву у Врању  поднела кривичну пријаву против бившег магационера епархије Н.И. због проневере и злоупотребе службеног положаја.

Како се наводи, Н.И. је разрешен дужности магационера на основу одлуке епархијског управног одбора од 11. фебруара ове године. Та одлука ступила је на снагу два дана касније.

"Како магационер Н.И. није дошао да преда магацин због боловања на коме се налази од 12. фебруара, формирана је комисија да ради нормалног функционисања магацина изврши попис, што је завршено 22. фебруара када је констатован велики мањак и велики број неправилности у раду магационера", наводи се у саопштењу Епархије врањске.

Епархија је навела да је 21. марта формирала комисију која је имала задатак да преконтролише пословање Црквене општине Свете Петке на Шапраначком гробљу у Врању и да је та комисија установила многе недостатке у пословању цвећаре на Шпраначком гробљу.

Управни одбор је зато поднео кривичну пријаву против старешине цркве Свете Петке на Шапраначком гробљу, пише у саопштењу али се не наводи идентитет црквеног старешине.

У Новинама врањским је у последњем броју објављена исповест бившег магационера епархије врањске, који се представио псеудонимом, који тврди да га је владика Пахомије сексуално узнемиравао од 2004. године, када је имао 16 година, и да се то узнемиравање наставило у наредних девет година.

Бивши магационер је у Новинама врањским навео да је "одлучио да о том узнемиравању више не ћути пре годину дана, када се о вишегодишњој агонији поверио једном свештенику који тада ништа није предузео".

Против владике врањског Пахомија је пре 10 година био покренут судски процес након што је у "Новинама врањским" објављена исповест четворице дечака из Врања који су га оптужили за сексуално узнемиравање.

Судско веће Општинског суда у Нишу, где се процес водио, ослободило је 6.марта 2006. године владику Пахомија оптужби за противприродни блуд злоупотребом службеног положаја услед застарелости кривичног гоњења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару