Читај ми!

Тешко до новца за лечење

Више пута је обећано да ће држава плаћати трансплантацију срца у иностранству, али то се није догодило, јер у Фонду за здравствено осигурање кажу да пара нема. Оболели зато често морају да се ослоне на помоћ људи добре воље и хуманитарне акције.

Министарство здравља је више пута обећало да ће држава плаћати трансплантацију срца у иностранству, јер се у земљи та интервенција годинама не ради, али то се није десило, јер у Фонду за здравствено осигурање кажу да пара нема.

Више се ни не помиње када ће уговори о сарадњи са АКХ клиником у Бечу бити потписани, као ни претприступни уговор са Еуротрансплантом. Ти споразуми требало би да помогну нашим грађанима којима је хитно неопходна трансплантација да на време добију неопходну помоћ.

За осмогодишњу Тијану Огњановић којој је неопходна трансплантација срца, у петак је у Центру Сава певала Александра Радовић.

Трансплантациони хирурзи у Бечу, али и другим европским центрима, одбили су да ураде операцију, јер су проценили да Тијана има мање од два одсто шансе.

У Америци су решили да ризикују и помогну, али траже више од милион долара. Тијанино здравствено стање из дана у дан све је теже, а времена је све мање.

Без подршке државе остала је и 38-годишња Славица Обрадовић. Али, уз подршку људи добре воље прикупила је новац неопходан за прегледе у Италији. За трансплантацију јетре треба јој 120.000 евра.

Славица се захваљује свима који су јој помогли и апелује да јој још једном подрже у јединој шанси да преживи.

"Стављена сам овде на листу за трансплантацију јетре, али пошто од почетка године ниједна операција није урађена, моје здравствено стање није тако добро да бих могла чекати овде на операцију", каже Славица.

Хуманитарни концерт заказан је за 8. април, а у Арени ће се певати 21 Тошетова песма за један живот. Да ће доћи, обећали су и чланови Удружења Крајишник који су се укључили у кампању "Продужи живот".

Председник Удружења Миле Боснић каже да је поносан што је потписао донорску картицу и што ће то учинити чланови Удружења Крајишника.

"Наш мотив је врло јасан - да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија. То је начин да се и ми одужимо за све што је Србија учинила за нас", рекао је Боснић.

Жељко Шкорић из Удружења Крајишник каже да се одлучио на тај корак из "искључиво хуманитарних разлога".

"Између осталог, наше Удружење у свом Статуту има хуманитарни рад међу првим начелима, а ова акција апсолутно доприноси томе. Из ваших емисија и осталих телевизија смо дошли до сазнања да је то хумани гест, сваког човека који размишља и за себе и за друге", рекао је Шкорић.

Потписано је 50-ак картица, тврде, то је само почетак. Удружење Крајишника Србије има 14 општинских одбора и око 4.500 чланова. У наредних тридесетак дана дали су себи рок да се докажу, који одбор ће имати највише донорских картица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару