Читај ми!

Почиње ускршњи пост

Данас је чисти понедељак којим почиње велики часни пост. Пост траје до Лазареве суботе. Поводом ускршњег поста, патријарх васељенски Вартоломеј упутио поруку у којој каже да аскеза чисти ум и усмерава ка Господу.

Хришћански верници данас почињу ускршњи пост, који траје све до највећег хришћанског празника Ускрса. Цариградски патријарх Вартоломеј, духовни вођа православља, архиепископ Константинопоља, Новога Рима и васељенски патријарх, упутио је поруку поводом почетка ускршњег поста у којој каже да аскеза чисти ум и усмерава ка Господу.

Како је јавила Верска информативна агенција, у поруци Вартоломеја истиче се да је то почетак аскетских напора и духовног очишћења.

Осим уздржавања од појединих врста хране, време поста се посебно оличава у уздржавању од лоших речи, гнева, лоших жеља, злословљања, лажи и лажног сведочења.

Постом се исправља неправда, изгоне страсне помисли, чисти савест, уздржава од злобе, исповедају грешке.

Патријарх Вартоломеј поручује да аскеза чисти ум и усмерава нас ка Господу.

"Треба постизати љубав према ближњима, а љубав садржи и неку жртву за друге, да не би била празно слово. Ово је посебно важно у данашње време моралне и економске кризе. Сад нам се пружа прилика да у радости помогнемо, с љубављу и уважавањем. Тиме ће наша радост за Ускрс бити већа и обилнија", поручио је патријарх.

Некима, додаје Вартоломеј, радост долази од богатства, славе.

"Нема горег него не знати како се воли. То се преноси и на младе, које погађа тврдичлук и незаситост. Кад такве идеје завладају, оне производе немире, на крају штете и онима који их заступају. Социјалне разлике треба да се ублаже расподелом 'ко има две хаљине, нека да (једну) оном ко нема", наводи се у поруци.

Ово је година опште солидарности. Сви треба да покажу што већу ангажованост према онима који су лишени елементарних материјалних добара. Само тако ћемо имати духовну корист од поста и у радости славити Васкрсење Господње, закључио је васељенски патријарх.

Цариградска патријаршија подсећа да је патријарх Вартоломеј у својој последњој божићној посланици из Констанитнопоља светога трона и центра православља, средином децембра, 2013. годину прогласио за Годину солидарности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи