Читај ми!

Београду недостаје 100 хранитељских породица

У Београду има 620 хранитељских породица, али је потребно још око 100 да би сва деца без родитељског старања имала адекватан смештај. Центар за породични смештај деце и омладине позива све потенцијалне хранитеље да се јаве.

И поред нешто више од шест стотина хранитељских породица у главном граду, надлежни кажу да је потребно још око 100 да би сва деца која немају родитеље била збринута.

"У Београду имамо око 945 деце смештене у 620 хранитељских породица, али за још 100 деце, која су смештена у институцијама, нам требају хранитељске породице", рекла је директорка Центра Добрила Грујић.

Она је напоменула да број хранитељских породица расте сваке године, али да се хранитељи још тешко одлучују да брину о деци са сметњама у развоју.

"Од када постоји наш Центар, последњих пет година, сваке године имамо тренд повећања броја хранитеља од 10 до 20 одсто", рекла је Грујићева.

Статистика показује да у Србији има око 6.000 деце на хранитељству и више од 4.000 хранитељских породица. У институцијама је тренутно смештено око 700 деце. На усвојење чека око 800 парова, а годишње се одобри око 100 захтева, па је и због тога хранитељство битна карика у ланцу бриге о деци без родитељског старања.

"Идеја хранитељства је да деца не живе у институцији, већ у квалитетним породичним условима", рекла је Добрила Грујић.

Хранитељске породице имају помоћ од државе, па месечно добијају редовну надокнаду од 34.000 динара. Деца која иду у школу добијају џепарац, а предвиђен је и новац за одлазак на екскурзију или за прославу, када матурирају.

"Мислим да наша држава спада у оне земље које на адекватан начин подржавају развој хранитељства", додала је Грујић.

Поред стандардне личне документације (података о приходима,крштенице и држављанства ), будући хранитељи треба да потврде да немају теже болести које би им могле отежати бригу о деци или неку од болести зависности, да нису осуђивани, као и да нису лишени родитељског права или пословне способности.

"Неки кандидати за хранитеље нам се жале да дуго траје прикупљање тих потребних папира и ту нешто треба урадити", указала је Грујићева.

Сви који су заинтересовани за хранитељство више о самој процедури и свему што их очекује могу сазнати на сусретима које сваке среде у 14 часова органузује Центар за породични смештај деце и омладине у улици Радослава Грујића (Божидара Аџије) 17.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи