Читај ми!

Шта студирати?

Више од 80 домаћих и страних универзитета, факултета и високих школа из 15 земаља, представља се овога марта на Сајму образовања у хотелу Метропол. Већина будућих бруцоша управо у марту доноси одлуку шта ће да студира, а млади и даље дају предност државним универзитетима.

Овога марта на Сајму образовања у хотелу Метропол представља се више од 80 домаћих и страних универзитета, факултета и високих школа из 15 земаља, јер према истраживању Инфостуда, већина будућих бруцоша управо у марту доноси одлуку шта ће да студира. Млади и даље дају предност државним универзитетима, сматрајући да је њихова настава далеко квалитетнија.

Будући бруцоши не лутају од штанда до штанда, већ се конкретно распитују о студијама које их интересују. И то пре свега на домаћим државним универзитетима.

Горан Зец из Инђије прича како је из Инђије дошао да види све у вези са саобраћајем.

Никола Настић, такође из Инђије каже да предност даје домаћим факултетима зато што су бесплатни, уколико се добије буџет.

Студент продекан Електро-техничког факултета Татјана Николић каже да су сада матуранти заинтересовани за припремну наставу и како да што боље припреме пријемни испит.

"Сви би да уче нешто о роботима и онда дођу и питају који би то отприлике смер био", објашњава Тијана.

Почасни гост ове године је Велика Британија, чији образовни систем има репутацију једног од најбољих у свету.

Заменик амасадора Велике Британије у Србији Дејвид Мекфарлен каже као се данас у Великој Британији на више од 400 образовних институција из области вишег и високог образовања школује 3,3 милиона људи.

На једном штанду нашли су се факултети из Аустрије, Немачке и Француске. Стране универзитете углавном представљају студенти који су на њима стекли диплому.

Пол Јукић представља универзитет Јејл и Нотрдам које је похађао као студент. "Тренутно више од хиљаду студената из Србије похађа универзитете широм Америке", каже Јукић.

Сандра Елезовић из Француског института каже да је важан податак за српске студенте да у Француској на државним факултетима студирају потпуно бесплатно и да плаћају искључиво админитсртаивне таксе које су симболичне.

Поједини домаћи факултети имају заједничке студије са иностраним и издају двојне дипломе. Школарина зависи од земље у којој студирате и самог факултета. Младе су прошле године највише интересовали језик и књижевност, медицина, стоматологија, економија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи