Читај ми!

Мало жена у извршној власти

Државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Стана Божовић рекла је за РТС да сви компетентни подаци указују да жена у систему извршне власти има у веома малом проценту и да нису равноправне.

Усвајањем Закона о родној равноправности 2009. године, Србија је начинила значајан корак у већем поштовању права жена, између осталог и када је реч о њиховом учешћу у политичком животу земље. Али, однос жена и мушкараца на руководећим положајима у државним структурама и даље је несразмеран, у корист мушкараца.

Државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Стана Божовић изјавила је да сви компетентни подаци указују да жена у систему извршне власти има у веома малом проценту и да нису равноправне.

Божовићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, најавила конференцију Жене на руководећим функцијама у државним структурама Србије и рекла да је то прилика да жене које учествују у систему извршне власти својим примером и порукама позову и оснаже жене Србије да се што више укључе у систем како би се нашле на руководећим местима.

Она је прецизирала да је у актуелној влади пет министарки, што је око 26 одсто, док је код државних секретара девет жена, а 40 мушкараца.

"Када је реч о извршној власти, резултати и статистика нису добри и ми у том смислу желимо да жене Србије оснажимо да се више питају", рекла је Божовићева и додала да је 33 одсто жена у српском парламенту добар пример и добра пракса.

Према њеним речима, најзначајнија тема у Савету Европе је, а то је у припреми, да 40 одсто жена буде у систему извршне власти и да ће сваки послодавац морати да исти тај проценат жена запосли на руководећим местима. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи