Читај ми!

Србија на дну донаторске лествице

Са 80.000 донора Србија је на дну донаторске лествице, указала министарка здравља Славица Ђукић Дејановић на округлом столу који су организовали Радио-телевизија Србије и "Политика". Министарство планира измене закона о трансплантацији како би се повећао број донора, рекла Ђукић Дејановић.

Министарство здравља планира измене закона о трансплантацији са циљем да се повећа број донора у Србији, најавила је министарка Славица Ђукић Дејановић на округлом столу под називом "Има ли лека за трансплантације у Србији" који су организовали Радио-телевизија Србије и дневни лист Политика.

"Формиране су три стручне комисије које ће дати предлог за измене закона, упутити их Министарству, а ми ћемо их предложити Влади Србије на усвајање", рекла је министарка и додала да би се изменама омогућила успешнија трансплантација рожњаче, ћелија ткива и органа.

Ђукић Дејановић је истакла да Министарство има два стратешка циља - да организује трансплантацију за оне којима је то једини лек и да реши проблем где ће се трансплантације обављати.

"Србија је са бројем од 80.000 донора на дну донаторске лествице. Ми морамо учинити све како би повећали број донатора, како би подигли углед земље код наших партнера са којима започињемо пројекте", рекла је Ђукић Дејановић и додала да ће учинити све да повећа одговорност директора надлежних институција како би се активније укључили у програм трансплантације.

Скупу је присуствовао и нови директор Републичког Фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Момчило Бабић, који је рекао да је за Фонд питање трансплантације изузетно значајно, али је истакао и да сада нема пара за трансплантацију срца у иностранству о трошку државе.

"Ми смо финансијским планом добили два милиона евра за лечење у иностранству. Трансплантације су скупе и да би некоме дали, другом би морали да узмемо", рекао је Бабић.

Ово је био први пут да су скупу на тему трансплантације присуствовали ресорна министарка и директор РФЗО-а, што је струка оценила као изузетан помак.

Међутим, доктор из Клиничког центра Војводине Милан Попов рекао је да недостатак средстава није оправдање за неуспех и да држава "мора да схвати да трансплантација није трошак већ уштеда".

"Трансплантација бубрега кошта између 9.000 и 13.000 евра, а приближно кошта и дијализа", реко је Попов.

Директор Клиничког центра Србије (КБЦ) Миљко Ристић је оптужио бивше министре за то што се у КБЦ-у од 1999. године не раде трансплантације.

"Ту је одговорност искључиво на бившим министрима, не можете се вечито правдати да нема новца", рекао је Ристић и најавио да је КБЦ конкурисао за куповину три апарата који ће пацијентима са болесним срцем олакшати живот док чекају трансплантацију.

Један такав апарат, купљен пре 15. година, према речима Ристића, пронађен је пре неколико дана у магацину КБЦ-а и на њега ће данас би прикључен један пацијент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи