Читај ми!

Савети за српски трансплантациони програм

Трансплантациони програм захтева сарадњу свих здравствених установа, јавности, дефинисан легислативни оквир и јасно управљање тим програмом од стране Министарства здравља, каже за РТС координаторка за трансплантацију у Хрватској Мирела Бушић.

Иако у Србији већ неколико година траје Национална кампања "Продужи живот", по броју трансплантација и потенцијалних давалаца органа, ипак смо и даље при дну европске лествице. Наши суседи, Хрвати, који су чланови Еуротранспланта, по броју трансплантација први су у свету.

У посети Србији је национална кооординаторка за трансплантацију Хрватске Мирела Бушић, која за РТС објашњава шта је потребно предузети да бисмо стали раме уз раме са другим европским земљама у којима су трансплантације реалност.

Трансплантацијски програм је пре свега тимски рад и захтева сарадњу свих здравствених установа, каже Бушићева.

"Захтева и сарадњу јавности и јасно дефинисан легислативни оквир по којем се тај програм спроводи. Али, оно што је такође од изузетне важности, захтева јасно управљање од Министарства здравља тим програмом", наглашава Бушићева.

Еуротрансплант је Хрватској много помогао у давању транспарентности листи чекања и додели органа што је заправо онај кључни и најосетљивији део према јавности, објаснила је Бушићева.

"Јавност мора имати поверење у фер алокацију, односно правичну расподелу органа", закључила је Мирела Бушић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи