Читај ми!

УНДП о борби против насиља над женама

У Србији је свака друга жена током свог живота била изложена неком облику насиља у породици, показује анализа Програма УН за развој поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена.

Скоро половина жена у Србији трпи неки облик насиља у породици, показује анализа Програма УН за развој објављена поводом Међународног дана жена - 8. марта.

"Насиље над женама је једини облик кршења људских права који је присутан у свим земљама на свету и који је нераскидиво повезан са дубоко укорењеним родним неједнакостима", наводи се у саопштењу.

УНДП у Србији наставља да пружа активну подршку институцијама Владе Србије у планирању и спровођењу интегрисаног одговора на насиље над женама.

Усклађивање националних прописа са међународним актима од кључног је значаја за постављање стандарда заштите жртава насиља, истиче УНДП.

Борба против насиља над женама наставиће да представља једну од окосница Миленијусмких циљева развоја и након 2015. године, јер само родно равноправно друштво може да оствари у потпуности свој развојни капацитет.

У свету, седам од десет жена је током свог живота доживело физичко или сексуално насиље. Од последица насиља премине више жена него од саобраћајних удеса и маларије заједно, подаци су УН.

Ове године Комисија УН за статус жена посвећује 57. заседање сузбијању и спречавању свих облика насиља над женама и девојкама, са циљем да се укаже на глобалну димензију насиља над женама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи