Читај ми!

У родитељском "гнезду" и у тридесетим

Млади све ређе напуштају родитељски дом. Финансијска независност, дуго студирање, касно склапање брака и неповољни стамбени кредити -главни су разлози. Сваког петог тридесетогодишњака издржавају родитељи, док сваки други млади човек остаје да живи са родитељима.

Сваки други млад човек од 19 до 35 година остаје да живи са родитељима, показује истраживање Института са социолошка истраживања Филозофског факултета. Иако се број оних који се самостално издржавају повећао у поређењу са 2003-ом годином, данас сваког петог 30-годишњака издржавају родитељи.

Из нужде, пре него као одраз животног стила - млади све ређе напуштају родитељски дом. Са родитељима живи свака друга особа од 30 и свака трећа од 35 година. Немогућност да зараде, дуго студирање, касно склапање брака и неповољни стамбени кредити, основни су разлози за живот у породичном дому.

Урушавањем социјализма, стамбена политика подршке породици је нестала. Куповина стана готово искључиво зависи од средстава које имају родитељи. Тако је само четворо од 1.627 испитаника успело да узме субвенционисани стамбени кредит.

Смиљка Томановић са Филозофског факултета каже да много младих почиње породични живот у родитељском домаћинству, што неке спречава да постану родитељи.

"Сада је учешће неудатих и неожењених у овој групи од 34 до 35 порасло на једну трећину наспрам једне петине која је била 2003. године", прецизира Томановићева. 

Одлука о становању готово увек се своди на новчаник - више од трећине младих је без прихода, толико их је са недовољним примањима, а сваки шести зарађује просечну плату.

Социолози оцењују да млади нису пасивни, већ у систему ограничених могућности, покушавају да се сналазе.

Смиља Томановић, ипак, истиче да су млади финансијски више независни у односу на претходно истраживање пре осам година.

Томановићева то објашњава тиме што су се млади ангажовали на привременим и повеременим пословима. На тај начин млади обезбеђују новац за студирање или живот, али ти послови су често у области сиве економије, наводи Смиља Томановић.

На бироу за запошљавање посао чека 200.000 младих, што је сваки четврти незапослени. Једина њихова предност је годиште.

"Млади на евиденцији Националне службе за запошљавање траже посао краће него што је просек који је 3,6 година, они посао траже 1,8 година", каже Срђан Андријанић из Националне службе за запошљавање.

Слика младих у Србији и у региону је слична. Међутим, у земљама Европске уније нешто је повољнија, па тако сваки трећи 35-годишњак живи у породичном дому.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи