Читај ми!

Пољуљани родитељски ауторитет

Васпитавање деце и очување породичних односа постаје све теже. У жељи да одрже близак однос са децом, родитељи понекад одступају од сопственог ауторитета и препуштају потомству да поставља границе и правила игре. Деца кажу да се не плаше родитеља и да се са њима, углавном, договарају око свега.

Стварност је уздрмала многе вредности и ауторитете, па је васпитавање деце и очување здравих односа у породици све теже.

Родитељи све чешће признају немоћ, а у жељи да имају близак и топао однос са децом - понекад одступају од сопственог ауторитета и препуштају потомству да поставља границе и правила игре.

Својих права деца су свесна од малих ногу, а породична демократија, кажу, потпуно им одговара. Са родитељима се, углавном, договарају око свега и наводе да их се не плаше.

Мишљења међу родитељима су, међутим, подељена. Док једни тврде да је добро примењивати демократију, други сматрају да су права, која млади имају, сувише широка.

Примењивати демократију, данас, није лако. Криза је пољуљала све ауторитете, па и родитељски. Трка за новцем их је унизила у сопственим очима.

Педагог Данка Грозданић Бајић каже да родитељ који ради три - четири посла не може да има самопоштовање.

"Ако не може да задовољи основне дечје потребе, како да има самопоштовање и како да прененсе то на дете? У те шупљине улазе вршњачке групе, навијачке групе, улазе ликови са интернета, улазе ликови из насилних игара које деца играју по више сати", истиче Данка Грозданић Бајић.

Понекад се очекује да изгубљени родитељски ауторитет надоместе наставници.

"Нама углавном родитељи кукају прво да нису знали да дете уопште не иде у школу, што постаје озбиљан проблем. Друго, да не могу да утичу на децу. Онда се поставља питање како ћемо ми то да урадимо кад немамо подршку родитеља", каже директорка Медицинске школе у Београду Нада Трифковић.

Због гриже савести, што не проводе довољно времена са децом, родитељи понекад намерно одустају од постављања границе и тиме додатно руше свој ауторитет. Бити пријатељ са дететом честа је заблуда, упозоравају психолози.

"То је једно нереално очекивање, јер однос пријатеља је однос равноправних особа а дете и родитељ то свакако не могу да буду. Према томе, права мера ауторитета је оно што ће детету пријати а родитеља ставити на право место", наводи психолог Невена Ловринчевић, ауторка књиге "Ко је газда у вашој кући".

Границе треба постављати на примерен начин, сходно дететовом узрасту и околностима. Уколико се то не уради палицу ће преузети дете, због чега ће имати проблеме у животу, поручују стручњаци.

Уколико желите да вратите изгубљени ауторитет - и то је могуће. Биће тешко, али вредно труда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи