Читај ми!

Пријаве ревизора против функционера

Због неправилности у трошењу буџета у 2011. години, Државна ревизорска институција поднела пријаве против министара, амбасадора, градоначелника и других државних службеника. Надлежним судовима поднета 193 захтева за покретање прекршајног поступка, а тужилаштвима 28 пријава за привредни преступ и осам кривичних пријава.

Државна ревизорска институција Србије саопштила је да је, због неправилности у трошењу буџета 2011. године, судовима поднела низ прекршајних и кривичних пријава против министара, амбасадора, градоначелника и других државних службеника.

Председник ДРИ Радослав Сретеновић рекао је агенцији Бета да је надлежним судовима поднето 193 захтева за покретање прекршајног поступка, а тужилаштвима 28 пријава за привредни преступ и осам кривичних пријава.

Сретеновић је рекао да је тим пријавама обухваћено 319 лица, а односе се на неправилности које су државни ревизори утврдили у контроли финансијских извештаја буџетских корисника у 2011. години.

Државна ревизорска институција на свом сајту, како преноси агенција Бета, наводи да су кривичне пријаве поднете против градоначелника Пожаревца Миодрага Милосављевића, Ужица Јована Марковића и Врања Мирољуба Стојчића, против председника општине Бачки Петровац Владимира Турана и Пирот Владана Васића.

Кривична пријава поднета је и против директора Друштвеног фонда за путеве Општине Пирот Мирослава Манчића, директора Предшколске установе "Дечији вртић" у Ужицу Зорице Тодоровић и председника савета Месне заједнице "Иваново" у Панчеву Јосифа Василчина.

Захтев за покретање прекршајног поступка поднет је против министра саобраћаја Милутина Мркоњића и бивших министара културе Предрага Марковића и Небојше Брадића, и бившег министра за људска и мањинска права Светозара Чиплића.

Министарство саобраћаја је саопштило да у ресору који води Мркоњић ниједан динар није потрошен ненаменски.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, чије се име се такође налази на списку одговорних лица против којих је поднет захтев за покретање прекршајног поступка, каже за РТС да је најважније у свему то што није било никакавих криминалних аката и никаквих криминалних радњи.

"Ради се само о књиговодственим грешкама. Ми ћемо пробати у наредном периоду да те књиговодствене грешке исправимо и да да поступимо по саветима државне ревизије", рекао је Махмутовић.

Захтев за покретање прекршајног поступка поднет је и против седам амбасадора Србије: Радомира Диклића у Белгији, Санде Рашковић Ивић у Италији, Драгана Жупањевца у Грчкој, Душана Батаковића у Француској, Јелице Курјак у Русији и Зорана Лутовца у Црној Гори.

Захтев за покретање прекршајног поступка покренут је и против генералних секретара у Минисатрству спољних послова Владимира Ћургуса и Мирјане Живковић.

Пријаве и за јавна предузећа и агенције

Државна ревизорска интитуција поднела је захтев за покретање прекршајног поступка и против бивших државних секретарки у Министарству културе, информисања и информационог друштва Јасне Матић и Снежане Стојановић Плавшић, против директора Републичког завода за информатику и интернет Дамира Баралића, бившег директора Управе за ветерину Зорана Мићовића.

Исти захтев ДРИ је поднео и против генералног директора "Градске чистоће Београд" Александра Стаменковића, директора "Електровојводине" Тихомира Симића, директора Парка природе "Мокра гора" Емира Кустурице, генералног директора "Србијагаса" Душана Бајатовића, директора ГСП "Београд" Милете Радојевића, директора Термоелектране и копова Костолац Драгана Јовановића.

Захтев за покретање прекршајног поступка поднет је и против бившег директора Агенције за осигурање депозита Милорада Џамбића и директора Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Николе Станкова.

Против Станкова је поднета пријава и за привренди преступ, као и против три особе у Контроли – Бориса Броћића, Мирјане Бранковић и Војисилава Окрајинова.

За привредни преступ пријаве су поднете и против в. д. директора Агенције за осигурање депозита Лидије Перовић и Јелке Милошевић, шефа финансијског одељења у Агенцији.

У Сектору за ревизију Народне банке Србије у делу који се односи на коришћење јавних средстава и на пословање са државним буџетом и других субјеката ревизије, ДРИ је поднео два захтева за покретање прекршајног поступка и две пријаве за привредни преступ против осам одговорних лица у агенцијама.

Захтеви за покретање прекршајних поступака поднети су због непоштовања појединих одредби Закона о буџетском систему, Закона о јавним набавкама, Закона о раду, Закона о државним службеницима, Закона о платама у државним органима и јавним службама, Закона о државном премеру и катастру, Уредбе о буџетском рачуноводству, Уредбе о контроли обрачуна и исплате зарада у јавним предузећима.

Пријаве за привредне преступе су поднете због непоштовања појединих одредби Закона о рачуноводству и ревизији, Закона о привредним друштвима, Закона о планирању и изградњи.

Кривичне пријаве поднете су због преузимања обавеза изнад износа одређених апропријацијама које су им одобрене за одредену намену у буџетској години, што је, по одредбама Кривичног законика, кривично дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи