Читај ми!

За млеко из региона једна лабораторија

Владе Србије и Хрватске планирају да једна лабораторија из ЕУ буде одређена као референтна установа за анализу млека у региону, изјавио државни секретар у Министарству пољопривреде Србије Данило Голубовић.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Србије Данило Голубовић рекао је да Владе Србије и Хрватске раде на томе да се потпише споразум којим ће једна лабораторија из ЕУ бити одређена као референтна установа за анализу млека у региону.

"Министар пољопривреде Горан Кнежевић позвао је ресорне министре из региона да следеће недеље дођу у Беoград на састанак на коме би се одлучивало о том предлогу", рекао је Голубовић на скупу о пољопривреди у Београду.

Према његовим речима, јутрос је у вези с тим Кнежевића позвала министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић.

"Мислимо да ће, ако се овакав споразум потпише, регион у будућности ефикасно успевати да се одбрани од удара, као што је сада проблем с млеком", рекао је Голубовић и додао да би се анализе у тој референтној лабораторији радиле док Србија не заврши своју националну референтну лабораторију у Батајници.

Државни секретар је оценио да је потписивање таквог споразума неопходно, јер је и Србија била у ситуацији да исти узорак млека у три лaбораторије показује три различита нивоа афлатоскина.

Како је истакао, сва храна у продавницама у Србији је здрава и исправна, јер се редовно раде анализе свих намирница, укључујући и месо и јаја. Он је навео да је јуче, због повећаног нивоа афлатоскина у храни за стоку, блокиран рад 12 фарми, а да ће се данас знати да ли ће још неке бити затворене.

Министарство пољопривреде ће, како је рекао, на следећој седници Владе предложити мере да се фармама које су затворене помогне како не би имале губитке. Предлог је да се тим фармама из Робних резеви бесплатно да по 300 килограма кукуруза по грлу, као и минерал зеолит који у сточној храни неутралише афлатоксин, и да им се плати млеко, иако није исправно.

Анализа исправности кукуруза из Робних резерви, према његовим речима, још није завршена, јер се анализира око 170.000 тона те житарице.

Није могао да каже када ће бити готова суперанализа исправности млека из Србије која се ради у Холандији, јер та лабораторија затрпана хиљадама узорака из целог региона, али је рекао да очекује да буду убрзо доступна, о чему ће јавност одмах бити обавештена.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи