Читај ми!

Говорите ли домаћи језик?

Око два одсто грађана није се прецизно изјаснило о матерњем језику, показују најновији подаци пописа становништва. Међу одговорима били су и људски, домаћи, свемирски, програмски, нишки, чачански, чак и латински језик.

Више од 120.000, односно око два осто грађана Србије није се прецизно изјаснило о матерњем језику, показују најновији подаци пописа становништва из 2012. године. Највише грађана говори српски, њих 88 одсто, други најзаступљенији језик је мађарски који говори више од три одсто становништва, док је трећи босански.

На питање који је ваш матерњи језик око 80.000 људи није одговорило. Међу 1.359 одговора нашли су се и људски, домаћи, свемирски, програмски, нишки, чачански, чак и латински. У попису се помиње и лалински, који Војвођани очигледно мешају са локализмом. Грађани су се изјашњавали и као билингвали и полиглоте.

Грађани Зрењанина истакли су да им је жао што локализми губе на свом значењу и да намерно некад користе изразе као што је "манте се моје комендије". Они сматрају да и језик може да буде интересантан туристима.

Начелница Одељења за попис становништва у РЗС Снежана Лакчевић каже да пописивачи нису смели да утичу на грађане, нити да врше било какве исправке или корекције, односно морали су да упишу тачно онако како особа које се пописује изјави.

"Када кажете и лалински и београдски језик просто не можемо сматрати да је то шаљиво, него просто су људи тако сматрали и желели да се изразе", објашњава Лакчевић.

Лекторка Јелена Дубајић Пантић се нада да су се грађани који су се на тај начин изјашњавали шалили и верује да нису разумели питање о језику. Према њеним речима о тој теми треба говорити са више поштовања.

Матерњим језиком сматра се онај језик који неко говори од рођења. Са више од 2.000 говорника, у Србији је у овом тренутку 17 матерњих језика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи