Читај ми!

Борба против афлатоксина

Недозвољене концентрације афлатоксина пронађене у храни за стоку. Због тога забрањена производња млека на 12 фарми. Министарство пољопривреде предложиће да млекаре преузму све млеко са фарми, без обзира на квалитет, а да оно које не одговара прописима предају на уклањање предвиђено законом.

Контролом на фармама и у фабрикама откривене су недозвољене концентрације афлатоксина у храни за стоку. Због тога је, кажу у Министарству пољопривреде, до сада забрањена производња млека на 12 фарми. Министарство ће предложити Влади да се тим фармама подели по 300 килограма кукуруза по музном грлу и додатак зеолит како би се побољшао квалитет сточне хране.

Прва два - три дана мање се куповао сир и кајмак, а сада је, кажу продавци на пијацама, ситуација готово као пре почетка приче о афлатоксину. Тврде да су њихови производи исправни, али званичну потврду за то немају. Кажу и да у протеклих десетак дана није било никаквих ванредних контрола ни на пијаци ни на фармама.

Фармер из Батајнице Дарко Зђелар каже да млеко испитују четири пута месечно и да резултате о квалитету млека добијају након два дана.

То Зђеларе кошта пет до шест хиљада динара годишње, а још толико потроше на контролу силаже у којој, како кажу, није било плесни. Кажу да нису приметили ништа, али да додају апсорбенте као и сваке године, који упијају заразу.

Ипак, недозвољене плесни има у сточној храни, утврдила је Ветеринарска инспекција. Због тога је налог да обуставе производњу млека за сада добило 12 фарми.

Министарство пољопривреде саопштава да ће Влади предложити да се фармама које су искључене из откупних линија подели кукуруз из робних резерви и то 300 килограма по грлу музне краве, као и одговарајућа количина зеолита који се додаје у сточну храну.

Иначе, специфична структура кристалне решетке минерала зеолита омогућава њихову употребу као минералног сунђера који скупља све отрове у организму, везује их за себе и с фекалијама избацује напоље, не остављајући за собом никакве хемијске заостатке.

Министарство ће предложити и да млекаре преузму све млеко са фарми, без обзира на квалитет, а да оно које не одговара прописима предају на уклањање предвиђено законом.

Предлог је и да се фармерима који производе здраво млеко подели кукуруз из робних резерви, као и да се фармерима призна право на премије по предатом литру млека, било да иде у производњу или се уклања.

У Министарству пољопривреде нисмо добили одговор на питање да ли су инспектори нашли сумњиво млеко у продаји и да ли је због тога неко кажњен.

У Удружењу потрошача трговцима замерају што у радњама нису истакли спискове сумњивог млека и оног за које су анализе показале да је исправно. А ако сте случајно купили веће количине млека са списка Министарства пољопривреде имате право да га вратите.

Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача Београда каже да купци закону имају право да врате продавцу, а да он њима врати новац.

Млеко наставља да потреса и регион. Произвођачи млека у источној Хрватској, траже да се прогласи елементарна непогода и потпуну надокнаду штете. Македонци још нису утврдили да ли на њиховом тржишту има млека с превише афлатоксина, али су, превентивно, стопирали увоз житарица из Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи