Читај ми!

Опроштај од Динка Туцаковића

У Музеју Jугословенске кинотеке од Динка Туцаковића опростили се пријатељи, сарадници и колеге. Пројекциона сала у којој је радио дуги низ година, од сада ће се називати његовим именом. Туцаковић сахрањен на Лешћу.

Дугогодишњи управник Музеја кинотеке, редитељ и врсни познавалац филма Динко Туцаковић сахрањен је у Београду. У Музеју Југословенске кинотеке од њега су се опростили пријатељи, сарадници и колеге. 

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић рекао је да ће због преране смрти Туцаковића без одговора остати питање како да се у будућности даље развија та установа.

"Недостајаће нам Динкова енергија, идеје, енциклопедијско познавање филма, филмске историје и уметности и комуникација с међународним филмским асоцијацијама", рекао је Зеленовић.

Рекао је да ће предложити да дворана Музеја Југословенске кинотеке буде названа по прерано преминулом редитељу и филмском теоретичару.

Професор Факултета драмских уметности Небојша Пајкић рекао је да је Туцаковић био геније филмске уметности и да је знао о филму и националној кинематографији више од осталих филмских стваралаца и теоретичара.

Пајкић је рекао да је на вест о смрти Динка Туцаковића заплакао, али не зато што њега више нема, него због околности и очаја што "ова земља може да дозволи да Динко умре у 53. години".

Према његовим речима, Туцаковић се бавио многим пословима, али не због тога што је то желео, већ због сиромаштва.

Пајкић је рекао да је Динко Туцаковић био један од највећих филмских критичара који је дао врхунски европски допринос због којег ће имати посебно место у филмској енциклопедији.

Учесници скупа подсетили су на богат филмски опус Туцаковића, његов рад у филмској критици, жиријима, у педагогији, као и у Југословенској кинотеци чији је био дугогодишњи управник.

На скупу је приказан и 15-минутни филм о стваралаштву Динка Туцаковића, а најављено је да ће ускоро бити представљена и монографија о том уметнику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи