Читај ми!

Светски дан социјалне правде

На Светски дан социјалне правде у Србији 10 одсто становнишва живи у апсолутном сиромаштву. Око 20.000 људи има само један оброк дневно захваљујући народним кухињама, међу којима је 11.500 деце, чији су родитељи остали без посла.

Око 20.000 људи има само један оброк дневно захваљујући народним кухињама, што сведочи о степену сиромаштва у Србији на Светски дан социјалне правде, који је посвећен борби против сиромаштва и стварању једнаких шанси за све.

У Србији, која има око 7,5 милиона становника, 10 одсто људи живи у апсолутном сиромаштву, а готово два милиона тешко, више од 320.000 старих нема пензију, а народне кухиње обезбеђују по оброк дневно и за 11.500 деце.

Представница Црвеног крста Весна Миленовић рекла је за агенцију Бета да се у Народним кухињама храни 34.500 људи, 3.000 више него у 2012. години. Међу њима је, како је додала, 11.500 деце чији су родитељи у транзицији остали без посла.

"Потребе су знатно веће", истакла је Миленовићева и додала да је за 60 одсто корисника то и једини оброк дневно.

"Међу најугорженијима су и старији од 65 година, у тој популацији становништва од 1,25 милиона људи, 27 одсто нема пензију", навела је Бићанинова.

Представница ЦК Палулула Славица Мусић рекла је да у Београду, по центрима за социјани рад, има око 1.000 бескућника, а да се незванично процењује да их је између 3.000 и 5.000. У главном граду, како је навела има и 1.000 деце "без крова над главом".

Заменица менаџера владиног Тима за борбу против сиромаштва Мирјана Максимовић истакал је да је Србији системским законом последњих година доста урађено на изградњи независних институција, које треба да штите основна људска, социјална, грађанска, политичка, културна и друга права.

Према последњим подацима из 2010. године, у Србији испод граднице сиромаштва, која износи 8.000 динара месечно, живи 9,2 одсто становништва, казала је она и додала да социјалну помоћ добија 234.980 људи.

Максимовићева је додала да су у Србији међу најугроженијима старији, жене, деца, Роми, особе са инвалидитетом, интерно расељени и избеглице.

Она је указала да економска криза онемогућава велики број људи да остваре право на рад и да је данас незапослено 23,7 одсто становништва.

Савић: У Србији нема социјалне правде

Председница Асоцијација слободних и независних синдиката Ранка Савић оценила је да у Србији нема социјалне правде, а да борба против сиромаштва и право на рад и зараду морају бити заједнички приоритет владе, институција и целокупног друштва.

Према њеним речима, у Србији има два милиона грађана који живе тешко, 650.000 радника нередовно прима зараде, милион је незапослен, а 400.000 радника је од почетка економске кризе остало без посла.

Савићева је подсетила да социјална правда у својој суштини подразумева да сви људи имају услове да живе достојанствено.

Социјалдемократска партија Србије обележила је скупом у центру Београда, Светски дан социјалне правде, уз поруку да је социјална правда предуслов успостављања економски просперитетног друштва у којем ће користи имати сви, а не само поједине групе.

Портпарол СДП Србије Иван Бауер, поручио је у обраћању новинарима крај штанда СДП код Теразијске чесме, да је циљ те странке стварање друштва једнаких шанси, и да зато диже глас за остварење социјалне неправде и у име оних чији се глас можда недовољно чује.

"Данас је дан када треба да се сетимо колико је солидарност увек била важна и остала је важна за наш народ и треба да подсетимо сваког од наших најближих да и преосталих 364 дана у години треба да раде на томе да Србија постане друштво социјалне правде", рекао је Бауер.

Председница београдског одбора СДП Милена Бићанин рекла је да је данашња акција те странке апел и звоно за узбуну, јер прилике у Србији су веома тешке.

"Ако трећина становништва нема посао, онда можемо да мислимо о страхоти живљења и томе колико је права људима суспендовано. Држава мора да се позабави питањем правилне рестрибутивне политике, мора да се добро подели оно што се има и изађе из неправде која се зове имати и немати", истакла је Бићанинова.

Генерална скупштина УН 2007. године прогласила 20. фебруар Даном социјалне правде чије обележавање треба да допринесе унапредењу борбе међународне заједнице против сиромаштва, промоцији права на рад, једнакости полова и остваривању једнаких шанси и социјалне правде за све.

Земље чланице УН позване су да тај дан посвете промоцији конкретних националних активности које доприносе остваривању циљева Светског самита за друштвени развој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи