Читај ми!

Кнежевић: Млеко је безбедно

Млеко у Србији безбедно је за употребу и здравље грађана није угрожено, рекао министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је да је млеко у Србији безбедно за употребу и да су одређене количине млека повучене.

Кнежевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да здравље грађана није угрожено, а да повучене количине млека нису неисправне.

Министар пољопривреде потврдио je да постоји сумња на повећано присуство афлатоксина у појединим узорцима млека и да су одређене количине млека и узорака послати на анализу у Холандију.

Кнежевић је навео да повучено млеко није неисправно, већ уклоњено из превентиних разлога док не стигну коначни резултати лабораторијских анализа.

Министар није желео да каже имена произвођача чије је млеко повучено, али је пред новинарима попио мало млека из чаше.

"Количина афлатоксина у млеку је на нивоу оних вредности које су годинама сматране нормалним", додао је Кнежевић и напоменуо да је ситуација под контролом и да нема разлога за панику и сензацију.

Према његовим речима, млекарима је наложено да спроведу контролу сирових млека и готових производа, а обавља се ванредна контрола сточне хране.

Млеко у Србији се редовно контролише 

Министар је рекао да се млеко у Србији редовно контролише, да је у 2012. години испитано 608 узорака млека и да ни у једном узорку није нађено присуство афлатоксина.

"У јануару је узето 40 узорака и ни у једном није било присуства афлатоксина. Тек након догађаја у окружењу преузели смо ванредне мере", рекао је Кнежевић.

Упитан зашто у Србији млеко није одмах повучено, као што је то урађено у земљама окружења, Кнежевић је рекао да су се чекали прави резултати.

Говорећи о информацијама које је изнео покрајински секретар Горан Јешић, Кнежевић је истакао да је Министарство пољопривреде озбиљна инситуција која се не бави "Твитер политиком".

"Случајно сам добио папир где се каже да је узорковање обавио инспектор Горан Јешић. Можда инспектор Јешић није добро опрао руке, па је зато дошло до таквих резултата", рекао је Кнежевић.

Упитан да ли ће поднети оставку, министар је рекао да "политиканти" нису надлежни да траже оставку од њега.

"Мислим да свој посао обављам одговорно, није на притисцима политиканата да траже од мене оставку. Моји претпостављени, Влада Србије, тражиће, ако оцене да сносим одговорност, од мене да поднесем оставку", рекао је Кнежевић.

Министарство је раније саопштило да су додатна испитивања потврдила могућност присуства афлатоксина у млеку изнад дозвољених градница и да ће спорни узорци бити послати на суперанализу у Холандију.

Ветеринарској инспекцији наложено је да повуче млеко чији узорци показују присуство тих канцерогених материја.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи