Читај ми!

За празну станицу 14 милиона евра

Због тога што није изместио међумесну станицу на другу локацију, Нови Сад ће морати да плати скоро 14 милиона евра Ауто-транспортном предузећу "Војводина". У међувремену, бивша и садашња власт пребацују одговорност једна на другу.

Пресуда у спору Ауто-транспортног предузећа "Војводина" и града Новог Сада правоснажна је – град мора да плати милијарду и 335 милиона динара том предузећу на име одштете због спора око изградње аутобуске станице. У међувремену, бивша и садашња власт пребацују одговорност једна на другу.

Суд је проценио да град није испунио обавезу да међумесну станицу измести на другу локацију, коју је саградило АТП "Војводина", са којим је посао договорен.

Без аутобуса приспелог у станицу, Новом Саду приспело је на плаћање готово 14 милиона евра. Град мора да плати одштету, јер иако је са АТП "Војводина" закључио уговор о изградњи нове аутобуске станице, није преусмерио саобраћај на нову локацију.

Новосадске власти сада најављују ревизију пред Врховним касационим судом. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да жели да верује да Град Нови Сад има шансе да успе.

"Постоји опасност ако би Врховни суд другачије пресудио да буде наплаћен овај не мали новац. То ће, свакако, угрозити финансијску стабилност града, пре свега у погледу инвестиционих активности планираних за следећу годину", објаснио је Вучевић.

Адвокат АТП "Војводине" Драгомир Зјалић каже да у случају да "град то не уради добровољно, АТП ће суду поднети захтев за принудно изршење наплате".

Илија Девић је Аутотранспортно предузеће "Војводина" купио 2004. године, а две године касније закључио је уговор о изградњи нове аутобуске станице са тадашњом градоначелницом Мајом Гојковић.

Уговор је потом раскинут, а предузеће, у међувремену, отишло у стечај. Спор је настављен да се води за време владавине демократа у Новом Саду.

Бивша градоначелница Новог Сада Маја Гојковић каже да је четири године било сасвим довољно, ако је претходна власт сматрала да је требало раскинути уговор или да треба наћи компромис са тужитељем.

Бивши градоначелник Новог Сада Игор Павличић каже да је скупштина града била одлучила да треба наставити спор, јер би друго значило "да је друга страна у праву".

Двоје бивших градоначелника сагласни су у једном – правоснажна пресуда је контроверзна. Нови градоначелник има и нови проблем.

"Није овде само питање плаћања штете него би град сада морао да затвори постојећу међумесну станицу која је власништво ГСП-а, да угаси своје предузеће, а највећи приход убире од међумесне аутобуске станице, и да међумесни саобраћај упути на станицу АТП-а која не ради", објаснио је Вучевић.

Станица не ради, али се на случају приватизације АТП "Војводина" ради. Једна је од 24 спорна случаја на чијој ревизији инсистира Европска комисија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи