Бољевић: Потребне суштинске промене у правосуђу

Сменом Нате Месаровић неће се ништа на боље променити у правосуђу, јер је неопходно да се изеберу нови чланови Високог савета судства и Државног већа тужилаца из редова судија и тужилаца, сматра председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила је да се променом председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић неће ништа на боље променити у правосуђу, јер је неопходно да се обаве избори за нове чланове Високог савета судства и Државног већа тужилаца из реда судија и тужилаца.

Предстоји нам обликовање правосуђа за следеће деценије, дефинисање Националне стратегије рефероме правосуђа за наредних пет година, избор председника судова и вредновање рада судија и тужилаца, рекла је Бољевић на конференцији за новинаре.

Од тога како буду дефинисане те ствари зависи, оценила је она, како ће бити и правосуђе.

"Ови су показали да не знају то да раде и ред је да се власт суочи са тим и да без калкулације доведе до тога да се створе услови да неко други, способан, дође на та места", рекла је Бољевић.

Она сматра да је Месаровић требало омогућити да се обрати парламенту који разматра престанак њене функције.

Председник Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић истакао да би законе о Високом савету судства и Државном већу тужилаца требало мењати, јер у њима не постоји принцип одговорности у мери у којој је то неопходно.

Према његовим речима, нелогично је да постоји принцип вредновања рада судија и тужиоца, а да не постоји принцип вредновања рада и утврђивање одговорности судија и тужилаца који су чланови Високог савета судства или Државног већа тужилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи