Читај ми!

Завод за плућне болести на климавим ногама

Већ три месеца београдски Завод за плућне болести и туберкулозу не ради пуним капацитетом, јер му је потребна реконструкција или нова зграда. Стручњаци процењују да је могуће реконструисати постојећи објекат. Надлежни обећавају да ће наредних дана донети одлуку судбини Завода.

Градском заводу за плућне болести и туберкулозу у Београду потребна је реконструкција, пресељење или нова зграда. Последња три месеца не ради пуним капацитетом, а запослени не знају шта следи.

Како би обезбедили рад огранака у Земуну и Обреновцу, 50-ак запослених, на своју одговорност, свакодневно долази на посао, јер су у овој згради лабораторија, картотека, набавна служба.

Директорка Завода Драгана Мандић каже да скоро два месеца чекају усељење у хитан пријем градске болнице.

"Чекали смо неке дозволе, да се то правно и технички регулише, али изгледа да од тога неће бити ништа. Практично смо два месеца изгубили у ишчекивању неког решења, које је на крају испало да није решење за нас", објашњава Мандићева.

Министарка здравља каже да се од пресељење у оближњи Клиничко-болнички центар Звездара одустало, а да би најбоље било да Завод има свој простор.

Славица Ђукић Дејановић истиче да су стручњаци распоређени по другим установама у којима пацијенти могу да дођу до њих, али признаје да је проблематично локацијско питање зграде.

"Постоје планови да се прави нови објекат, који неће имати здравствену намену и за који треба много пара, а стручњаци нас обавештавају да је објекат у таквом стању да га је могуће реконструисати", објашњава министарка здравља.

Зграда не мора да се руши - процењују професори Грађевинског факултета и пројектанти, које су ангажовали запослени у Заводу.

По њиховој процени, објекат може да се санира за 90 дана и то "по прихватљивим ценама", наводи градска секретарка за здравство Вера Дражић, и каже да је могуће дозидати спрат површине од 900 до 1.200 квадрата.

Одлуку о коначној судбини Градског завода за плућне болести и туберкулозу, надлежни обећавају да ће донети наредних дана.

У Заводу се годишње лечи више од 150.000 пацијената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи