Читај ми!

Зграда Генералштаба, фасада или суштина

Уместо рушевина, у центру Београда могла би се наћи ексклузивна зграда. У обнову зграде Генералштаба желе да улажу Уједињени Арапски Емирати. Од тога се може одустати, уколико се неко противи, каже вицепермијер Александар Вучић. Зграда је 2005. године проглашена културним добром. Министарство грађевине упутило је захтев за брисање из регистра зграде Генералштаба.

Уједињени Арапски Емирати спремни су да уложе у обнову зграде Генералштаба у Београду оштећене у НАТО бомбардовању, али се од тога може одустати ако буде противљења, каже први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић.

После упозорења грађевинске инспекције да су зграде небезбедне и да могу да се уруше, Министарство грађевинарства и урбанизма иницирало је да се зграде, које су 2005. године проглашене за културно добро, обришу из регистра културних добара, како би биле саниране.

Уместо рушевина, у центру Београда могла би се наћи ексклузивна зграда. У Министарству одбране кажу да је за ову годину предвиђена израда пројекта рушења и рашчишћавања, а министар најављује да ће, током предстојеће посете Абу Дабију, са шеиком Мухамедом разговарати и о томе шта би ту могло да се изгради.

Вицепремијер Вучић сматра да од Генералштаба може да се направи "нешто лепше". Међутим, Вучић истиче да, ако се то некоме не свиђа и ако неко не жели улагање милијарди и запошљавање 500 људи, "нема проблема, нећемо то да радимо".

"Шеик Мухамед, који је мој пријатељ, рекао ми је једну ствар: 'Никада нећемо да учествујемо у ономе против чега су људи у Србији'", наводи Вучић.

Комплекс зграда архитекте Николе Добровића проглашен је за културно добро 2005. године – шест година пошто је урушен.

Архитекта Бојан Ковачевић подсећа да је у условима проглашења наведено да се споља мора вратити у изворно стање, а да су изнутра могуће реконструкције и адаптације.

"То морамо да обновимо ради себе и ради поштовања своје модерне традиције", сматра Ковачевић.

Републичка дирекција за имовину је још 2006. године покренула иницијативу да се те зграде обришу из регистра културних добара, али је она одбијена.

"Ако је интерес да се то отуђи, онда је много већа цена остварена тако што ћемо дозволити будућем инвеститору да на том простору направи једну модерну савремену зграду у складу са урбанистичким условима и грађевинским прописима, него да рестаурира постојећи генералштаб", оцењује Србољуб Панић из Дирекције за имовину Србије.

Исти захтев недавно је поновило и Министарство грађевине и урбанизма.

"На Влади је да донесе закључак да се скине заштита као споменика културе и да се једноставно објекти поруше и да се локације ставе у функцију", каже ресорни министар Велимир Илић.

У надлежном Министарству културе очекују одговор од Републичког завода за заштиту споменика културе, који је предмет проследио градском Заводу за заштиту споменика културе, јер је, како наводе, реч о објекту који нема категоризацију споменика културе од изузетног значаја за Републику Србију.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи