Читај ми!

Глауком се не лечи него спречава

Пораст очног притска или глауком је болест од које може и да се ослепи. Не одаје посебно јасне симптоме, па је најсигурнији вид лечења одлазак код офталмолога, односно превентива.

Глауком - болест коју карактерише повећање очног притиска и оштећење видног живца - уколико се не лечи доводи до потпуног губитка вида. Једина превентива су редовни офталмолошки прегледи посебно после 40-те године.

Код глаукома, за разлику од осталих узрока слепила, катаракте и жуте мрље, узрок губитка вида је, пре свега, незнање и занемаривање болести - чак половина особа са утврђеним глаукомом се не лечи. Болест најчешће наступа без упадљивих симптома, а губитак вида је постепен, па је рана дијагностика од пресудног значаја.

"Дошла сам само на редовну контролу, па ми је докторка пронашла тај неки гранични притисак", каже Мери Радаковић, која је оболела од глаукома.

Стручњаци наводе да у ризичне групе спадају, пре свега, особе средње и старије животне доби, они које имају наследни фактор за глауком, кратковиди, особе које болују од дијабетеса, повишеног крвног притиска, мигрене. Без обзира на то да ли сте у ризичној групи или не, приликом посете офталмологу треба измерити очни притисак.

"Постоје пацијенти који имају повишене вредности очног притиска, међутим, немају типичне испаде у видном пољу нити оштећење видног поља и тада не говоримо о глаукому већ о интраокуларној хипертензији. Са друге стране, ни свака нормална вредност очног притиска не значи да неко нема глауком", објашњава Ивана Вуксановић, начелница офталмологије у ДЗ Савски венац.

Не постоји превенција глаукома, али се оштећења могу спречити, јер постоји велики дијапазон терапијских процедура које процес болести могу да зауставе и контролишу.

Глаукома нису поштеђена ни новорођенчад.

"Сматра се да једно дете на 10.000 новорођене деце има урођени глауком. Родитељи то могу да препознају или бар да наслуте тако сто детету смета светлост, очи су крупне и мутне и долази до прекомерног сузења", истиче докторка Ивана Вуксановић.

Обољење је доживотно, али благовремена и адекватна терапија омогућиће нормалан живот са глаукомом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи