Читај ми!

Шутановац: Тешко до инвеститора за Генералштаб

Тешко је наћи инвеститора за зграду Генералштаб у Београду, пошто није онемогућено да се мења спољошњост зграде, која је проглашенa спомеником културе, каже бивши министар одбране Драган Шутановац.

Бивши министар одбране Драган Шутановац рекао је да је тешко наћи инвеститора који би уложио у зграду Генералштаба у центру Београда, која је порушена у НАТО бомбрадовању, јер је проглашена за споменик културе.

Он је новинарима у Скупштини рекао да је пре четири године, док је водио Министарство одбране покренуо иницијативу да се та зграда прода, али да је Дирекција за имовину Србије прогласила тај објекат спомеником културе и да је тиме онемогућено да се мења спољашност те зграде.

Шутановац је рекао да Министарство одбране треба да има своју посебну зграду, али да она не би требало да буде у центру града и подсетио да је у време док је био министар, предлагао да се изгради нова зграда код Војно медицинске академије (ВМА) на Бањици.

"Свакако ако се надје инвеститор који је жељан и вољан да купи (ту зграду), добродошао је", рекао је Шутановац.

Дводелна комплекс зграда Генералштаба, која се налази у Немањиној улици, прекопута зграде Владе Србије, тешко је оштећена бомбардовањем 1999. године у време НАТО агресије.

Зграда је 2005. године проглашена за националну културну баштину и стављена под заштиту државе.

Одлука о заштити захтева да се лик здања, фасада и лице морају вратити у првобитно, аутентично стање, док се унутрашњост зграде, па и намена, могу мењати.

Министарство грађевинарства и урбанизма покренуло је пре неколико дана иницијативу да се зграде Генералштаба бришу из регистра културних добара, како би се могла обавити неопходна санација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи