Читај ми!

Стотину локалних самоуправа без посланика

Највише посланика актуелног сазива Скупштине Србије долази из Београда, док истовремено 111 јединица локалне самоуправе нема своје представнике, истакао професор ФПН-а Славиша Орловић на представљању препорука за побољшање рада парламента.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић рекао је да највише посланика актуелног сазива парламента долази из Београда, а затим из Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

"Након парламентарних избора 2012. године парламент у Србији је изразито 'београдоцентричан'. Највише посланика и посланица долази из Београда 119, затим Новог Сада 15, и Ниша и Крагујевца по десет", рекао је Орловић у београдском Медија центру на представљању препорука за побољшање рада парламента.

Орловић сматра да је потребно повећати број изборних јединица, а не као до сада да читава земља буде једна изборна јединица. Једно од решења, које примењује Холандија, јесте да се листе кандидата за посланике састављају на регионалном нивоу.

Извештај у коме су изнете препоруке за побољшање рада парламента објављен је у књизи под називом "Побољшање демократских перформанси Народне Скупштине Србије.

Орловић је предводио тим истраживача Центра за демократију који је израдио извештај о раду парламента. Он је на конференцији за новинаре рекао да од 2000. године чак 17 општина, које су углавном неразвијене, није имало представнике у републичкој скупштини.

"У четири сазива Скупштине Србије од 2000. до 2008. године у просеку око 100 општина није имало представнике. Након парламентарних избора 2008. у Скупштини Србије велики број јединица локалне самоуправе, 98 (од укупно 150 општина, 23 града и главног града Београда) уопште није имало представнике у парламенту. У њима живи око 1.300.000 грађана Србије", наведено је у извештају.

Орловић је указао и да парламент недовољно контролише извршну власт, као и да скупштински одбори немају у пракси улогу која је предвиђена пословником.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи