Читај ми!

Зашто нема дечјег додатка за пето дете?

Породице које по члану зарађују мање од 8.000 динара примају дечји додатак. Ипак, тај додатак не следује онима са више од четворо деце. Дечји додатак је социјална мера, а не подстицај за повећање наталитета, поручују из Сектора за бригу о породици.

Дечји додатак у Србији примају породице које по члану зарађују мање од 8.000 динара. Ипак, тај додатак не следује онима са више од четворо деце. Поставља се питање зашто родитељи који добију пето дете, могу да забораве на социјална давања за све малишане.

У породици Кузмановић има 10 глава под једним кровом. Живе од пољопривреде и не жале се. Осморо деце, иако од исте мајке и истог оца, пред законом као да нису исти. Првих четворо малишана, сваки месец прима дечји додатак. Њихови браћа и сестре, по закону, немају право на то.

"Осморо деце имамо, то је мој и супругин избор био. Имам 9.800 за четворо деце, то када се погледа нема њима за храну и сваки дан што треба од прибора, увек нешто фали", прича отац Милија Кузмановић

Милија каже да од тих 9.800 нема довољно ни за једну рекреативну наставу - "кад иде једно, а шта ћемо за ово троје".

Дечји додатак је социјална мера, а не подстицај за повећање наталитета, поручују у Сектору за бригу о породици. У писању закона полазило се од међународних препорука, где је пето дете ризик за државу.

Предраг Петровић из Сектора за бригу о породици каже да Република Србија пружа подршку одговорном родитељству.

"Став Светске здравствене организације је четворо деце у породици, да кажемо, довољно, односно оптималан број деце да бисте имали функционално родитељство, да бисте имали интеракцију са дететом која је потребан за развој детета", објашњава Петровић.

Многочлане породице често су и најсиромашније, показује пракса у Србији.

Иако се годинама апелује на повећање наталитета, родитељи не треба да се ослањају на дечји додатак да би живели боље, поручују у Удружењу родитеља.

Бојана Селаковић из тог удружење каже да родитељство не треба да буде социјална категорија у Србији.

"Ми сматрамо да је значајније да држава све своје снаге усмери ка томе да створи једно друштво које ће имати повољну климу када је у питању родитељство, да обезбеди радна места за младе, самохране родитеље", истиче Селаковићева.

Питање је и колико дечји додаци заиста побољшавају стандард у породици. По детету, држава даје нешто мање од 2.500 динара. У децембру прошле године, такву врсту помоћи добило је 378.363 малишана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи