Обележен 265. рођендан Новог Сада

Дан Града Новог Сада обележен је свечаном академијом у Српском народном пожоришту. Градоначелник Милош Вучевић на свечаности уручио Фебруарску награду проф. др Ђорђу Петровићу. Нови Сад обележава овај дан у знак сећања на 1. фебруар 1748. када је, указом аустроугарске царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града.

Свечана академија поводом обележавања 1. фебруара - Дана Града Новог Сада одржана је у Српском народном пожоришту у оквиру које је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручио Фебруарску награду овогодишњем лауреату проф. др Ђорђу Петровићу.

"У последња три века, Нови Сад је био сведок, а понекад и учесник свих важнијих историјских дешавања на овим просторима. Међутим, највеће богатство овог града увек су били његови грађани", рекао је градоначелник Вучевић.

Он је истакао да је тешко и незахвалано набрајати све појединце који су својим радом повећали квалитет живота у Новом Саду и допринели да одише младошћу, свежином и виталношћу.

Уручујући Фебруарску награду проф. Петровићу, градоначелник му је захвалио на труду и доприносу да Нови Сад буде још боље место за живот.

Захваливши се на важном признању, Петровић је рекао да је сигуран да у Новом Саду има доста људи чија су дела била достојна тако вредног признања и да због тога признање собом носи и велику одговорност.

"Када човек добије овакво признање, почне се преиспитивати да ли је заиста заслужио да баш њему оно буде додељено и да ли је спреман да носи одговорност коју признање доноси", рекао је Петровић, истакавши да ће новчани део награде поклонити заједници "Земља живих" за ресоцијализацију лечених зависника.

Прослави 1. фебруара присуствовале су делегације Норича, Будве, Темишвара, Нижњег Новгорода, Бања Луке, Печуја, Крања, Фоче, Тивта, Лублина и Охрида, а међу многобројним гостима Новог Сада били су и председник општине Штрпце, као и велики број градоначелника и представника других градова и општина у Србији.

У уметничком делу програма наступили су Културно-уметничко друштво "Светозар Марковић" из Новог Сада, мултиинструменталиста Слободан Тркуља и бенд "Гарави сокак".

Нови Сад обележава Дан града у знак сећања на 1. фебруар 1748. године када је, указом аустроугарске царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи