Читај ми!

Видљиви резултати борбе против пушења

У Србији су видљиви резултати у борби против дуванског дима, али се у 46 одсто домаћинстава и даље пуши, саопштено је поводом Националног дана без дуванског дима, који се ове године обележава под слоганом "Домаћинства без дуванског дима".

Поводом националног дана без дуванског дима који се ове године обележава под слоганом "Домаћинства без дуванског дима" саопштено је да у Србији постигнути видљиви резултати, али да се у 46 одсто домаћинстава и даље пуши.

У сваком трећем домаћинству се пуши, али само у одређеним просторијама, изјавила је на конференцији за новинаре министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, представљајући резултате петог таласа истраживања о ефектима примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, које је спроведено у децембру 2012. године. 

"Редовни пушачи најчешће толеришу пушење у кући, док бивши пушачи чешће него остале категорије пушача имају одређену просторију у којој је пушење дозвољено", рекла је министарка.

Оцењујући да се у Србији све више поштује Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, она је рекла да је од његовог ступања на снагу 11. новембра 2010. године, изречено 113 казни пушачима, од тога 44 у 2012. години.

"Правним субјектима су изречене 1.324 казне, од чега у 2012. години 391 казна. Прошле године изречено је 120 казни за неистицање знака за забрану пушења, 94 због неименовања одговорне особе и 177 казни, јер се не спроводи забрана пушења", изјавила је Ђукић Дејановић и истакла да се годишње обави више од 150.000 инспекцијских прегледа.

Говорећи о ризицима од обољевања и смртности које носи употреба дувана, она је навела податак Светске здравствене организације да је ова болест зависности усмртила 100 милиона људи у 20. веку, док би у 21. веку могла да убије чак милијарду.

"У собама пуним дима, ниво загађености може да буде до 50 пута већи него у тунелу закрченом возилима", рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је подсетила да је на Међународној конференцији о контроли дувана, која је пре три месеца одржана у Сарајеву, закључено да је потребна ближа сарадња земаља у региону, па би Србија у последњем кварталу 2013. године требало да буде домаћин међународне мултисекторске конференције о контроли дувана.

Поређење са земљама региона, како каже министарка, показало је да Србија има најмањи удео пореза у малопродајној цени цигарета од 30,6 одсто, док је у Мађарској 79,4 одсто, а у Босни и Херцеговини 39,1 одсто.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравље Србије, Драган Илић, рекао је да су децембарски подаци показали да је учесталост пушења слична као у претходним истраживањима, и да су 33 одсто пунолетних грађана редовни пушачи.

Значајно је већи проценат оних који тврде да никад нису пушили и сад достиже 53 одсто особа узраста од 18 до 29 година.

"Жељу да престане са пушањем има 21 одсто испитаника, а као главну препреку чак 75 одсто њих наводи исувише јаку навику", рекао је др Илић и истакао да се уочава статистички значајан пораст оних који су због ограничења пушења на јавним местима смањили број цигарета, у 2011. било их је 11 одсто, а лане 16 одсто.

"Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму подржава чак 82 одсто испитаних грађана", рекао је др Илић и навео да је, у односу на претходно истраживање значајно више оних који се слажу да за кршење забране треба новчано кажњавати особе и установе.

Шеф Службе за одвикавање од пушења, Клинике за пулмологију КЦС Ика Пешић, изјавила је да је цена цигарета све јачи мотив за пушаче да одлуче да потрже њихову помоћ.

Ако паклица кошта 180 динара, онда пушач месечно мора да издвоји за то 5.400 динара, а годишње 65.000 динара, рекла је она и подсетила да, у случају да су у кући два пушача, та сума расте на преко 120.000 динара.

Србија има 28 саветовалишта за одвикавање од пушења и, према извештајима њихових стручњака, расте интересовање грађана за одвикавање од пушења, рекла је др Пешић. 

Током 2009. у саветовалиштима су стручну помоћ тражила 1.373 пушача, док је у 2012. години број пушача повећан на 2.219, што је пораст од 61,6 одсто у односу на 2009. годину.

У 2009. години на одвикавању је било 13 одсто више запослених него незапослених, док је прошле године тај однос био 26,8 процената више у корист запослених.

"Такође, у 2009. години је код свега 1,3 одсто пушача закон био мотив за одвикавање а у 2012. години закон је мотивисао 29,2 процената пушача да престану да пуше", изјавила је др Пешић.

Истичући да фармацеутска индустрија има све већи избор препарата за одвикавање од пушења, она је рекла да електронска цигарета не може да служи за те намене, самим тим што је производ дуванске индустрије, а главни разлог је то што поред никотина садржи и низ канцерогених материја.

Поводом Националног дана без дуванског дима, министарка Ђукић Дејановић је доделила захвалнице медијима, блогерима и личностима које својим понашањем и извештавањам подржавају борбу против пушења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи