Читај ми!

Повратак пијачним тезгама

Куповина на пијачним тезгама је свакако повољнија, али уз ризик да купите робу лошијег квалитета, која можда није безбедна по здравље. Иако је за контролу производа са пијачних тезги надлежно неколико различитих инспекција, трговци ипак успевају да избегну законе.

Козметику, чоколаде и друге прехрамбене производе по готово двоструко нижој цени могуће је купити на пијачним тезгама. Већи део тих производа нема декларацију на српском језику што је, како објашњавају у Министарствима трговине и пољопривреде, први знак да је реч о роби која је највероватније нелегалним путем увезена у Србију.

Да ли бисте чоколаду пре платили 70 или 110 динара, млеко за тело 240 или 400 динара? Куповина на пијачним тезгама је свакако повољнија, али уз ризик да купите робу лошијег квалитета, која можда није безбедна по здравље.

Потрошачи су често неповерљиви према кондитороским производима са пијачних тезги. Ипак, није мало оних који не размишљају много о ризику, када им се укаже прилика да уштеде који динар.

Исправност намирница на пијачним тезгама може бити проблематична нарочито лети, на високим температурама. Тржишна инспекција, међутим, кондиторске производе посебно контролише, како нам је речено, у децембру.

Прошле године донела је 29 решења о забрани продаје робе на нивоу целе Србије. Нелегалну робу без домаће декларације тржишни инспектори налазили су и у мањим продавницама, али много више код пијачних продаваца. Углавном је реч о чоколади. Последице ових контрола готово се и не виде на тезгама.

"Санкционишемо тако што доносимо решење о стављању робе ван промета јер таква роба не може бити у промету. Познато је, кад ми одемо они се опет врате", рекла је Мирјана Вељовић, шеф Одсека тржишне инспекције.

Због тога најављују нову контролу у фебруару. Пољопривредна инспекција упозорава грађане да не купују производе који немају домаћу декларацију, у супротном, кажу, то раде на сопствену одговорност.

"Дефинитивно сви производи који немају декларацију на српском језику, или су у нелегалној продаји, се не разматрају у смислу да ли су исправни или неисправни, они су за нас неисправни, једноставно не улазимо у ту причу", рекао је Ненад Вујовић, начелник пољопривредне инспекције.

Преплитање надлежности инспекцијских органа довело је до хаоса на тржишту, сматрају у Организацији за заштиту потрошача.

"Управо тај простор где се не зна ко је за шта надлежан је довео до тога да тржиште Србије буде преплављено робом сумњивог квалитета, сумњивог порекла, плагијатима и свег онога што ми можемо назвати и лошом робом или сумњивом робом", рекао је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Како би се проблем трајно решио, Министарство трговине предлаже сарадњу са колегама: Министарством пољопривреде, царином, санитарном инспекцијом и другим градским и републичким инспекцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи