Напредак Србије у слободи медија

У најновијем извештају организације Репортери без граница о слободи медија Србија је напредовала за 27 позиција. Од ње су у региону боље пласиране Словенија и Румунија. Хрватска, која је на прагу ЕУ, је позицију ниже, а најгоре је оцењена Македонија, која је на 116. месту.

Србија је напредовала у односу на прошлу годину и налази се на 63. месту од 179 земаља по слободи медија, али постоје ствари које треба исправити, износи се у најновијем извештају међународне организације Репортери без граница (РСФ).

У извештају те организације за 2011-2012 годину Србија је била на 80. месту.

Хрватска која у јуну треба да уђе у ЕУ је на 64. месту, а и у Србији и у Хрватској "ситуација је шаролика", када је реч о слободи медија, оценила је ова организација.

"Законске реформе су донеле побољшање, али не треба заборавити да још има много препрека и старих навика које треба превазићи и које наносе штету независном новинарству", наводи се у извштају Репортера без граница.

Косово је разматрано посебно и налази се на 85. месту, за једно место боље него прошле године.

Од земаља бивше Југославије, само је Словенија боље котирана од Србије и налази се на 35. месту. БиХ је назадовала и сада је на 68. месту, док Црна Гора и Македонија, далеко заостају и налазе се на 113. и 116. месту.

Од осталих земаља у региону, Албанија је на 102. месту, Бугарска на 87, Румунија на 42, а Грчка на 84. месту.

Као и обично најбоље су оцењене Скандинавске земље и земље северне Европе. На првом месту је Финска, следе Холандија, Норвешка, Луксембург, Андора и Данска.

Немачка је на 17. месту, Велика Британија је на 29. месту, САД на 32. месту, Француска на 37. месту. Русија је на 148. месту, а Кина на 173.

Репортери без Граница оцењују да је ситуација у Русији погоршана од повратка на власт председника Владимира Путина, а да европски модел бележи својеврсно растакање премда је 16. чланица ЕУ и даље медју првих 30 на листи.

На дну листе су као и прошле године Туркменистан, Северна Кореја и Еритреја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи