Читај ми!

Прослава Светог Саве

Школе, породице и Српска православна црква обележавају Светог Саву, дан духовности и школства. Патријарх Иринеј одржао је беседу на православном Богословском факултету у Београду о првом српском архиепископу и просветитељу.

Српска православна црква, школе и породице обележавају Светог Саву, дан духовности и школства. О првом српском архиепископу и просветитељу, писцу и дипломати, његова светост патријарх Иринеј одржао је беседу на православном Богословском факултету у Београду. Свети Сава је поред Светог Николе и арханђела Михаила, најпопуларнији светац и код бугарских православаца.

На Богословском факултету у Београду приликом свечаног обележавања дана Светог Саве и уручивања диплома студентима, патријарх Иринеј подсетио је на живот и пут вере првог српског просветитеља, на његов добар однос са другим конфесијама и значај за данашњу српску писменост и културу.

"Све што имамо, све чиме се поносимо и дичимо, све оно са чиме данас излазимо пред културним светом Европе и света уопште, има свој почетак на оним темељима које је поставио свети Сава", поручио је Иринеј.

Претходно, у храму Светог архангела Гаврила, владика хвостански Атанасије Ракита са свештенством служио је свечану светосавску литургију. Литургији су присуствовали официри, кадети и ученици Војне академије и Војне гимназије.

"У Војној академији ево већ пета година имамо споразум о сарадњи између Одбора за верску наставу Архиепископије и Војне академије. Нашим кадетима, ученицима који су за то заинтересовани и који то желе да изразе ту своју вољу и жељу дамо поред академског и војног и један облик духовног образовања", рекао је потпуковник Светозар Василески.

На Правном факултету у Београду, у оквиру Светосавских дана, одржано је такмичење у беседништву. Додељене су дипломе и награде најбољима у генерацији.

Најбољи студент друге године права Милан Ђокић који је добио награду, рекао је да свакоме ко је из Србије ова награда много значи.

У селу Мишчићи крај Новог Пазара, где је на двору Стефана Немање рођен Растко Немањић, постављен је камен темељац храма који ће бити посвећен Светом Сави.

"Зна се да је он до неке 15 године проживео младост у том селу Мишчићу које се помиње, а зна се да је њему отац још са 15 година дао на управљање Захумље, мислећи и гајећи наду да ће он то радити и да има и неке политичке претензије", објаснила је Светлана Чековић из музеја "Рас".

Савиндан као школска, али и породична слава прослављен је и на Косову и Метохији, али и у Македонији где је са српском заједницом био министар правде Никола Селаковић. Према подацима Министарства просвете, 70 одсто школа у Србији обележило је славу у петак док су остале данас славиле дан Светог Саве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи