Читај ми!

Мали азиланти у школи у Боговађи

Осим што су после зимског распуста добили нову учитељицу, ученици мешовитог одељења првог и трећег разреда основне школе у Боговађи добили су нове школске другове. Дванаестогодишњи близанци из Сомалије прва су деца азиланти која похађају редовну наставу у Србији.

Прва деца азиланти која похађају редовну наставу у Србији су близанци из Сомалије. У мешовитим одељењима у Боговађи код Лајковца деца азиланата друже се са осталом децом и школују на српском језику, са жељом да остану у Србији.

Иако никада нису ишли у школу, знају да рачунају и за непуну годину у Србији научили су српски језик и ћирилицу.

Ученици мешовитог одељења првог разреда основне школе "Миле Дубљевић" у Боговађи су мале полиглоте, говоре српски, арапски, енглески, фарси, турски језик. Они који су "дошли са стране" желе да остану у Србији и да се школују за важне професије.

"Првих дана када још нису имали књиге и прибор, деца су им позајмљивала и књиге и свеске. И сада када су то добили, остала деца им помажу. Добро се слажу на физичком и на другим часовима, као и на одморима", каже учитељица Ана Живковић.

Упис малих азиланата у школу, осим ресорног министарства, помогао је невладин сектор. Законски је предвиђено образовање деце из азила у Србији, али је, како кажу у Центру за заштиту тражилаца азила, због недостатка подзаконских аката, доста посла било око многих техничких питања.

"Родитељи су били жељни да им деца крену у школу. Они сами хтели су да успоставе контакт са децом из локалне средине и, чини нам се, да је за ове проблеме потребно управо то - комуникација кроз најмлађе који немају предсрасуда, који су жељни знања, који ће доћи у контакт и разменити искуства", каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту тражилаца азила.

Основна баријера за почетак редовног школовања малим азилантима лежи у непознавању српског језика.

Близанци су са родитељима и још две сестре смештени у локалном центру за азиланте, где са осталом децом и васпитачем уче језик и учествују у креативним радионицама.

"Максимално су коректно примљени, а и они су максимално добри. Колико сам чуо, и у школском колективу прихваћени су од стране просветних радника, што се могло и очекивати. Ја нисам чуо озбиљније примедбе, чак ни од стране родитеља", каже Стојан Сјеклоћа из Центра за азиланте у Боговађи.

Од око 300 азиланата у Боговађи, које је пут судбине довео у Србију, и међу којима је тридесеторо деце различитих узраста, највише их је из Сомалије, Авганистана и Сирије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи