Читај ми!

Колико је богатих грађана у Србији?

У току попис грађана чија је имовина вреднија од 35 милиона. Тачан број још није могуће утврдити, јер како кажу у Пореској управи, мења се из сата у сат. Из Министарства економије поручују да неће бити могуће сакрити имовину, а економски аналитичари сматрају да би казне за оне који прикривају богатство требало да буду строже.

Попис грађана чија је имовина вреднија од 35 милиона је у току. Тачан број још није могуће утврдити, јер како кажу у Пореској управи, мења се из сата у сат.

Колико је богатих грађана у Србији последњи пут се утврђивало 2002. године, али тада није рађена унакрсна провера имовине и прихода.

Из Министарства економије и Пореске управе поручују да ће пријаве служити за унакрсну проверу и да неће бити могуће сакрити имовину, јер ће податке упоређивати и са другим државним орагнима. Велике наде полажу и у закон о пореклу имовине.

"Пореска управа у овом тренутку нема процену који број физичких лица ће поднети пореску пријаву, али оне свакодневно пристижу", каже Драган Агатуновић из Сектора за контролу Пореске управе.

Према његовим речима, најефикаснији начин комуникације је електронски и овим путем физичка лица највише шаљу своје информативне пореске пријаве.

Економски аналитичари упозоравају да је попис имовине и унакрсну проверу са приходима требало урадити много раније. Поручују и да би казне за оне који прикривају богатство требало да буду строже.

Уредник у недељнику НИН Милан Ћулибрк сматра да је погрешно то што људи сами треба да пријаве нешто што до сада нису пријавили и пита зашто би то радили уколико им не прети никаква казна.

"Ја се само плашим да ће се опет све то свести да порез плаћају они који пријаве имовину, а да они који не пријаве и који сакривају имовину неће сносити никакве консеквенце", рекао је Ћулибрк.

Последњи пут када су грађани пријављивали имовину, тада вреднију од 20 милиона динара, богатих је у Србији било око 20.000. Деценију касније доња граница вредности подигнута је за 15 милиона динара. Да ли ће сви пријавити све и колико ће их бити, знаће се тек средином године.

"Овде је буквално питање спорта, фолклора скривање и избегавање пореза. Да имамо праву евиденцију, да тачно знамо колико, онда би број од 20.000 људи који имају богатство веће од 200.000 евра значило да смо заиста дотакли дно и да даље од тога не може, плашим се да има мало више тих људи", каже Ћулибрк.

Пријава имовине траје до 31. марта, после чега ће се унакрсно проверавати имовина и приходи и наплаћивати порез од 20 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи