Српски средњошколци о Европској унији

Ученике трећег и четвртог разреда средње школе највише је занимало какви су услови студирања у ЕУ, који су најтраженији послови и како је Венсан Дежер почео да ради као дипломата.

Ученици седам средњих школа из Србије разговарали су о Европској унији са шефом Делегације ЕУ Венсаном Дежером и министром просвете Жарком Обрадовићем.

Ученике трећег и четвртог разреда највише је занимало какви су услови студирања у ЕУ, који су најтраженији послови и како је Дежер почео да ради као дипломата.

Пре почетка дебате, Дежер је средњошколце из Београда, Ниша, Чачка и Лесковца упознао са вредностима, слободама и принципом отвореног тржиша за које се залаже Европска унија.

Односе Србије и ЕУ, Дежер је описао као улазак у брак.

"Морамо да знамо за кога се удајемо када улазимо у брак. Морамо да учимо једни о другима и напредујемо ка нашем заједничком циљу, а то је да Србија постане пуноправна чланица Европске уније", рекао је амбасадор ЕУ.

Дежер је указао на изазове који су пред Србијом на путу ка ЕУ, поменувши реформу правосуђа, борбу против криминала и корупције и нормализацију односа са Косовом.

"Србија није место где можете да се успавате, ту се увек нешто дешава - Прешево, барикаде, административни прелази. Увек је узбудљиво", рекао је Дежер током дебате "Разговарајмо о Европи" са српским средњошколцима.

Министар Жарко Обрадовић рекао је да је Србија по свом образовном систему већ део Европске уније.

"Реформом образовног система 2005. године ми смо постали део европског простора јер смо почели да примењујемо један документ - Болоњу, који је постао упутство за примену у 47 земаља у Европи", подсетио је Обрадовић.

Министар просвете је истакао да ће преговори о чланству Србије у ЕУ трајати неколико година и да је због тога важно да се млади што боље упознају са тим процесом.

"Једног дана ћемо се само пробудити и бићемо чланови Европске уније, а да тога нисмо ни свесни јер ћемо увелико примењивати законе и вредности ЕУ", рекао је Обрадовић.

Повод за организовање дебате са средњошколцима било је четврто издање приручника "Европски дневник - Мудар избор" на српском језику. Ту публикацију користе средњошколци у земљама ЕУ, а Србија је једина земља ван Уније у којој се тај приручник издаје.

Реч је о четвртом издању тог приручника који је Делегација ЕУ у Србији издала у 80.000 примерака. Приручник ће бити бесплатно подељен средњошколцима у Србији.

У њему су дати одговори на многа питања о функционисању Европске уније и он омогућава ученицима бољи увид у свакодневни живот у земаљама Уније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи