Читај ми!

Скупштини предложена смена Нате Месаровић

Високи савет судства предложио парламенту да смени Нату Месаровић са места председнице Врховног касационог суда. ДС тврди да је то резултат политичких притисака. СНС позива демократе да доставе доказе.

На седници Високог савета судства Скупштини Србије је предложено да Нату Месаровић смени са положаја председнице Врховног касационог суда. Из Демократске странке оцењују да је то резултат политичких притисака, док наредњаци поручују демократама да престану да се баве "чаршијским причама".

После ванредне седнице коју је Ната Месаровић сазвала, а којој није желела да присуствује, нико од чланова Високог савета судства није желео да коментарише одлуку, већ је издато саопштење.

На предлог министра правде, а на основу одлуке Уставног суда, Високи савет судства је на ванредној седници донео одлуку да се Скупштини Србије предложи разрешење председника Врховног Касационог суда Нате Месаровић, наводи се у саопштењу.

Уставни суд је 20. децембра прогласио неуставним члан Закона о судијама на основу кога је Месаровићева изабрана за председницу Врховног касационог суда. Предлог за разрешење још нију стигао у парламент, али су странке коментарисале смену Нате Месаровић.

Шеф посланичког клуба Демократске странке Борислав Стефановић сматра да нико не може да убеди грађане Србије да није било политичког притиска.

"Председник Одбора за законодавство и уставна питања пре тога јавно говори да је неко криминалац, да није радио свој посао, да је радио катастрофално и да је уништио српско правосуђе. И сада они треба да донесу независну одлуку", каже Стефановић.

Српска напредна странка позива Борислава Стефановића да престане да се бави, како кажу, "неозбиљним чаршијским причама" и да достави доказе о томе да је било ко из редова напредњака вршио притисак на правосуђе.

Напредњаци у саопштењу наводе да су политички притисци у свим сферама друштвеног живота изум ДС-а.

"Опасна навика демократа да лажима доводе у заблуду грађане Србије, зарад стицања јефтиних поена и покушаја подизања странке из политичког мртвила, резултирала је најнижим икада забележеним рејтиногом ДС", истакао је СНС.

Председник Одбора за правосуђе Петар Петровић, који је и члан Високог савета судства, тврди да никаквих притисака није било.

"Колико је мени познато није било политичког притиска. Ја као председник одбора нисам добио ниједан позив, нити било какаву поруку да гласам овако или онако", каже Петровић.

Петровић напомиње да је обавезан као и сви грађани Србије да се придржава одлука највише судске инстанце у држави, односно Уставног суда.

Ната Месаровић је на место председника Врховног касационог суда изабрана у новембру 2009. године, а суд је почео да ради 1. јануара 2010. године. С том функцијом, по закону, аутоматски је именована и на чело Високог савета судства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи