Читај ми!

Апарат који спасава малишане

Институт за неонатологију добио је апарат за системско снижавање телесне температуре. Апаратом се спасава живот угрожених малишана, спречава оштећење мозга и дугорочне последице које могу настати током детињства.

Први апарат у Србији за системско снижавање температуре, ових дана нашао се у просторијама Института за неонатологију. Апарат су купили родитељи чија се деца лече у овој установи, а њиме се спасава живот угрожених малих пацијената, спречава оштећење мозга и дугорочне последице које могу настати током детињства.

Када је трудноћа нормална и без компликација, све изненади када се те компликације појаве пред сам порођај или у току њега. Некада је због тога здравље новорођенчади озбиљно угрожено.

Директорка Института за неонатологију Милица Ранковић-Јаневски каже да то први апарат у нашој земљи и први који се појавио у неонатолошком центру.

"Његова значајна улога је у томе што ће код јако ризичне деце омогућити да она преживе - да се смањи могућност смртности и да код деце која преживе не буде трајних неуролошких последица", каже др Милица Ранковић-Јаневски.

Када се компликације десе, неоподно је што пре реаговати. "Веома је важно да се у примени у токи првих шест сати живота, дакле сатстоји се у томе да се телесна темепаратура снизи за три степена и да износи 33,5", каже докторка Милица Ранковић-Јаневски.

С обзиром да Институит прима новорођену децу из целе Србије из 50 породилшта, докторка каже да ће апарат моћи да се примењује и у породилиштима у која се одлази транспортом. 

Сваке године на овом Инстииту се лечи до десеторо малишана којима је живот озбиљно угрожен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи