Читај ми!

Месаровићева: Неистинити наводи Цвијана

Ната Месаровић саопштила да су наводи Владимира Цвијана о њеном раду неистинити, паушални и произвољни и да су изнети са циљем да се омаловажи њен професионални рад и наруши углед али и угрози безбедност њене породице.

Председница Врховног касационог суда Ната Месаровић саопштила је да су наводи председника Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије Владимира Цвијана о њеном раду неистинити, паушални и произвољни и да су изнети са циљем да се омаловажи њен професионални рад и наруши углед али и угрози безбедност њене породице.

"О недостатку мог морала говори човек који је без мог знања снимао наш разговор у службеним просторијама Високог савета судства у марту 2010. док је био саветник у кабинету председника Србије", навела је Месаровић и подсетила да је због тога против Цвијана поднела кривичну пријаву, али да не зна да ли је тужилаштво нешто предузело тим поводом.

Она је у отвореном писму јавности позвала надлежне органе да од Цвијана траже да им достави документацију на коју се позива као доказ њеног "незаконитог и коруптивног деловања" и да након спроведеног поступка о томе одлуче и обавесте јавност.

"Недопустиво је да ми се поручује да ако поднесем оставку неће бити кривичног гоњења а да ћемо у супротном ја и моја породица и пријатељи бити изложени кривичном гоњењу , 'отварању разних других афера' за које сам сигурна да су измишљене", навела је председница ВКС и Високог савета судства.

Месаровићева је оценила да Цвијан на тај начин прети и судијама које су поступале или ће тек поступати у предметима у којима су она и њен син, такође судија Владимир Месаровић доносили одлуке на основу, како каже, "утврђеног чињеничног стања и у законом прописаном поступку".

Она је подсетила да је Цвијан не само председник скупштинског Одбора, већ и адвокат у бројним предметима оптужених за најтежа кривична дела, и изразила бојазан да би покретање питања преиспитивања неких судских одлука у тим поступцима могло неке од њих да охрабри на ургожавање њене безбедности или чланова њене породице.

Цвијан је у интервјуу Танјугу крајем прошле недеље поред осталог навео да је председница тог суда Ната Месаровић "главни носилац корупције у правосуђу" и да очекује да ће крајем фебруара бити смењена.

У саопштењу Колегијума ВКС, које је издато раније данас, коментарише се да Цвијанова најава да ће Одбор "покренути питање неких судских одлука које је она доносила" представља противуставно мешање законодавне власти у судску и напомиње да само надлежан суд у законом прописаном поступку преиспитује судске одлуке.

"Неистинита је тврдња да је Ната Месаровић 'највише допринела катастрофалној мрежи судова'", наводи ВКС и подсећа да је Закон о уређењу судова и "мрежи судова" усвојила Народна Скупштина 22. септембра 2012. године.

ВКС такође подсећа да је Месаровићева на функцију председника тог суда изабрана тек у новембру 2009. а да је као вршилац дужности ту функцију обављала од марта 2009. године.

Уставни суд је недавно донео одлуку да је неуставна одредба Закона о судијама по којој је Месаровићева изабрана за председника Врховног касационог суда 2009. године.

Месаровић је за среду сазвала ванредну седницу Високог савета суства на којој би требало да се расправља о иницијативи чланова тог тела о стављању ван снаге одлуке Скупштине Србије о њеном ибору на функцију председника ВКС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи