Читај ми!

Повратак краља Петра II у Србију

Посмртни остаци краља Петра II Карађорђевића стигли из Америке у Београд. Тело краља на аеродрому "Никола Тесла" дочекали породица и представници државе. Његово тело почиваће у капели при Двору на Дедињу у Београду, пре него што буде сахрањен поред предака у Краљевском маузолеју на Опленцу.

Поворка са посмртним остацима последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића стигла је око 15.30 у Бели двор на Дедињу. Посмртни остаци краља Петра II допремљени су око 14 часова у Београд, чиме је постхумно окончано његово седам деценија дуго изгнанство.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј служио је литургију у краљевској капели Светог Андреја Првозваног, а повратак посмртних остатака краља Петра II Карађорђевића у Србију назвао је историјским догађајем и делом Божје правде.

Према речима патријарха, Петар II Карађорђевић преминуо је у туђини, јер је био присиљен да напусти вољену земљу и народ, што је велика патња и душевно страдање не само за краља већ и за све обичне људе.

Иринеј је, међутим, констатовао да је, захваљујући томе, манастир Светог Саве у Либертвлу у САД постао велика светиња и место ходочашћа и саборовања на којем се грејала свест о националном идентитету и припадности Срба у дијаспори.

Изражавајући разумевање за тугу српске емиграције у САД због тога што су првобитни гробови Јована Дучића, владике Николаја, а сада и краља Петра остали празни, патријарх је изразио наду да ће и празни гробови бити охрабрење Србима да остану оно што јесу.

"Радујемо се повратку вољеног краља земљи, отачаству и својој краљевској породици, како онима који су живи тако и онима са којима ће почивати и чекати долазак Господњи", рекао је Патријарх у беседи над посмртним остацима краља Петра II Карађорђевића.

Дачић: Допринос потребном јединству

Председник Владе Србије Ивица Дачић поручио је да је повратак посмртних остатака краља Петра II Карађорђевића у Србију допринос преко потребном јединству и уједињавању српског народа.

Уколико у земљу буду враћени посмртни остаци и осталих знаменитих Срба, биће употпуњена српска истрија, рекао је премијер Дачић у резиденцији породице Карађорђевић, након што су у њу допремљени остаци последњег српског монарха.

Премијер је истакао решеност Владе Србије и председника државе да омогуће повратак тела осталих преминулих чланова породице Карађорђевић и других историјски значајних личности, истичући да је то посао од државног и националног значаја.

"Земља која заборавља своју историју осуђена је да је поново проживи. Србија треба да буде јака и постојана, а не може да буде таква ако не поштује саму себе", рекао је Дачић и додао да савремена српска историја не би ни могла да буде написана без доприноса који су јој дали чланови лозе вожда Карађорђа.

Саветник председника републике Оливер Антић истакао је да Србија враћањем посмртних остатака краља Петра II Карађорђевића поправља своју историју и да у пређашње стање враћа "свети ланац трајања српске државе". 

Посмртне остатке последњег краља Југославије и српског монарха од аеродрома "Никола Тесла" до Дедиња су, осим чланова породице и премијера Дачића, допратили члан Комитета за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице и саветник председника Републике Оливер Антић, као и представници Војске Србије.

Испред зграде аеродрома "Никола Тесла", где је авион са посрмтним остацима слетео око 14 часова, окупио се мањи број монархиста и поштовалаца породице Карађорђевић, међу којима је била и бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић.

За време дочека посмртних остатака испред зграде аеродрома били су постројени припадници Гарде Војске Србије, који су и пренели ковчег, који ће привремено бити похрањен у Цркви Светог Андреја Првозваног у Дворском комплексу на Дедињу.

Изгнанство дуго седам деценија

Краљ Петар II био је најстарији син краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године. Образовање је започео у краљевском двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године.

Пошто је у време атентата Краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на намесништво.

Одлука Кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком на почетку Другог светског рата изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара.

Краљ Петар II је након што је Југославија окупирана заједно са југословенском владом емигрирао прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат.

У јуну 1941. године у Лондону се придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.

Краљ Петар II никада није абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону, а последње године живота провео је у Америци, где је после дуге и тешке болести умро 1970. године.

Сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу, недалеко од Чикага у држави Илиноис.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи