Читај ми!

Веће школарине у Београду?

Универзитет у Београду ће, ипак, поднети захтев за повећање школарина од око 12 одсто, најавио проректор за финансије и организацију Миодраг Поповић, гостујући на РТС-у. Потребно је да Влада и Универзитет системски реше проблем финансирања високошколских установа, поручује Поповић.

Проректор за финансије и организацију Миодраг Поповић најавио је да ће упркос изјави министра просвете, науке и технолошког развоја Жарка Обрадовића да неће дозволити повећање школарина, Универзитет у Београду ипак поднети за то захтев.

Поповић је гостујући на РТС-у истакао да је прошле недеље Сенат УБ разматрао материјални положај универзитета и да је тада одлучено да је повећање школарина неопходно.

"Ми ћемо поднети захтев да се школарине повећају у складу са инфлацијом, односно за око 12 одсто", истакао је Поповић.

Иако није уобичајена ситуација да школарине буду четири пута веће у односу на животни стандард, како то показују подаци ОЕЦД-а за Србију, поједини факултети школарине нису подизали већ годинама и сада  је то неопходно, објашњава Поповић.

Проректор за финансије је подсетио да се за високо образовање издваја свега око један одсто буџета, што је седам пута мање него у Немачкој.

"Од целог нашег образовања, универзитет је његов најрационалнији део, јер финансирање иде по студенту. У средњем и основном школству се плаћа по наставнику, а у високом образовању ако немате студенте, нема ни пара", објаснио је Поповић.

Према његовим речима, финансирање високошколских установа би требало системски решити и додао да за проблем финансирања, Влада у сарадњи са универзитетом треба да реши тај проблем.

"Влада уз помоћ универзитета може да направи одређене уштеде, односно прерасподелу средстава", закључио је Поповић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи