Ревизор најављује прекршајне пријаве

Правни тимови сагледавају 143 извештаја ревизора, а до краја јануара биће поднето више од 100 прекршајних пријава, најавио председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић рекао је да њихови правни тимови сагледавају 143 извештаја ревизора и да ће до краја јануара бити поднето више од 100 прекршајних пријава, али да ће бити и пријава за привредне преступе и кривичних пријава.

Сретеновић наводи да је у 143 извештаја који су објављени крајем прошле године највише пропуста било у евиденцији и попису имовине републике Србије, наводећи да није пописана имовина у вредности вишој од 100 милијарди динара, и то 83 милијарде код јавних предузећа и 2,9 милијарди локалних самоуправа.

Сретеновић је најавио да ће најкасније до 10. фебруара бити завршен извештај о обављеној ревизији у "Србијагасу".

"Завршена је ревизија у 'Србијагасу' и 31. децембра достављен им је нацрт о обављеној ревизији, на које они имају право примедби. Све то би требало да буде завршено у јануару и да са извештајем изађемо у јавност почетком фебруара, најкасније до 10. фебруара", рекао је  Сретеновић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истакавши да током прошлогодишње ревизије није било притисака, али да је било опструкције а као пример је навео "Србијагас".

"У 'Србијагасу' су нам документацију давали на кашичицу. Није нам дата целокупна документација, већ део по део. Међутим, тај проблем смо решили након састанка с генералним директором, тако да је и ова ревизија завршена", истакао је Сретеновић.

Осим пропуста у евиденцији имовине, како је рекао, великих неправилности је било и у примени Закона о јавним набавкама, где су утврђене неправилности за више од 47 милијарди динара.

"Највећи износ тих неправилности се односи на неспровођење закона о јавним набавкама у апотекарским установама, чак 34 милијарде динара", навео Сретеновић.

Председник ДРИ је рекао да је великих неправилности било у исплати плата у јединицама локалне самоуправе, где су запосленима повећавани коефицијенти, али је било и неоснованих исплата за стипендирање деце запослених, за стоматолошке услуге, набавка диоптријских наочара.

Упитан да ли је то сада више неправилности него раније, Сретеновић је одговорио да то не може да тврди, јер је већи број субјеката ревизије, али да је евидентно да се крше прописи.

Он је нагласио да није задовољан казненом политиком, јер су у поступцима који су окончани изрицане кажне од 5.000 до 30.000 динара и нагласио да се корупција може смањити само поооштравањем казни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи