Читај ми!

Без чекања на операције срца

Листе чекања за кардиохирургију биће укинуте у марту, што је велика ствар за срчане болеснике, каже вршилац дужност директора Клиничког центра Србије Миљко Ристић. Почетак радова на реконструкцији Клиничког центра крајем ове или почетком наредне године, истиче Ристић.

Вршилац дужности директора Клиничког центра Србије Миљко Ристић рекао је да су приоритети за ову годину да се листе чекања на офталмологији, гинекологији и кардиохирургији, ако не укину, онда смање. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, он је рекао да ће листе за кардиохирургију бити укинуте већ у марту, што је велика ствар за срчане болеснике.

"Што се тиче кардиохирургије могу одговорно да тврдим да тих листа у марту неће бити", рекао је Ристић.

Према његовим речима, број операција је повећан без икаквих посебних улагања у проширење капацитета и примања нових људи.

"Ми смо са постојећим кадром и са постојећом опремом оперисали пацијенте, тако да уколико пацијент дође сутра у болницу, он ће имати заказан термин крајем фебруара или почетком марта", навео је Ристић.

Клинички центар Србије ради 24 сата и хитни пацијенти се оперишу одмах.

Све листе тренутно нису потпуно ажуриране, за бај-пас је последњи пацијент 167. заказан за јун ове године, коронарографија се заказује за јул 2014, на листи је 847 пацијената, операцију катаракте чека скоро 3. 000 пацијената, а последњи на листи је заказан за октобар ове године.

Доктор Ристић каже да постојеће листе нису тачне и да свакодневно трпе измене.  

За разлику од кардиохирургије, Ристић указаје да је офталмологија проблем, јер у оквиру капацитета Клиничког центра није могуће повећати број операција.

"Офтамолошка клиника у КЦС годишње оперише око 4.000 пацијената са катарактом и могла би да повећа тај број на 5.000. Међутим, потребно је да се уради 10.000 операција, и то је проблем државе Србије која би могла да га реши тако да се један део посла пренесе на центре у Крагујевцу, Нишу", каже Ристић.  

Говорећи о реконструкцији Клиничког центра, Ристић је истако да ће идејни пројекат бити готов у фебруару, док се коначан план очекује у јуну.

Према његовим речима, почетак радова на Клиничком центру, који ће трајати две године, може се очекивати крајем ове, или почетком наредне године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи