Читај ми!

Срби у мировним мисијама

За учешће у мировним мисијама пријавило се готово десет пута више кандидата. Тренутно је 109 припадника Војске Србије распоређено у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, Уганди и на Блиском истоку. А они који су већ били, ишли би опет.

Током 2012. године Србија је учествовала у шест мировних операција под окриљем Уједињених нација и две операције Европске Уније. Годишњим планом употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије у 2013. години, предвиђено је учешће у истим мисијама али са два пута више људи и готово четири пута више средстава за њихову обуку и опремање.

Тренутно је 109 припадника Војске Србије распоређено у мировним мисијама у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, Уганди и на Блиском истоку. А они који су већ били ишли би опет. Мајор Никола Грковић провео је пола године у Чаду у саставу норвешког контингента.

"Наш задатак била је помоћ локалним докторима у извршавању њихових задатака, с тим што смо одлазили у локалну болницу и обављали прегледе локалних пацијената. Мој задатак је био да водим рачуна о докторима и сестрама", рекао је мајор Никола Грковић. 

Мајор Дамјан Марковић годину дана био је посматрач у Обали Слоноваче.

"Није наше да раздвајамо, нити да миримо, нити да било какве значајне одлуке доносимо. Обавеза војних посматрача је само да сниме стање, да прикупе утиске, податке и да те податке доставе Уједињеним нацијама", каже мајор Марковић.

У 2012. у мултинационалним операцијама учествовало је 233 припадника Војске Србије на 113 позиција. За њихову припрему, обуку и опремање потрошено је 330 милиона динара.

За 2013. годину планирано је учешће 474 војника на 326 позиција. Планирани трошкови су милијарду и 210 милиона динара, а Уједињене нације ће од тог износа надокнадити 450 милиона динара.

Интересовање за учешће у мировним операцијама веома је велико што показује податак да се за једно место пријави 10 до 12 кандидата.

"Корист је огромна и вишеструка, прво, наше припаднике оспособљавамо у реалним амбијентима, обука је доста скупа али захтева врхунско оспособљавање, друго, упознају друге људе, културе и треће, имају тај бенефит јер примања у мисијама нису нимало безначајна", каже пуковник Јелесије Радивојевић начелник Центра за мировне операције.

Плата је неколико пута већа него у Србији, али је ипак мања у поређењу са мировњацима из других земаља.

Центар за мировне операције Војске Србије постоји од 2003. године. Осим припадника Војске Србије ту је одржана обука и за припаднике оружаних снага других земаља. Ту се за учешће у мировним мисијама УН обучавало више од 200 припадника оружаних снага из 17 земаља. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи