Читај ми!

Кинески радио на српском језику

Више од пола века, из Кине до свих делова некадашње Југославије стижу вести на српском језику. Припрема их редакција "Кинеског радија интернационал".

Редакција Кинеског радија инернационал више од пола века припрема вести на српском језику које стижу до свих делова бивше Југославије.

Радио станица емитује 2.500 сати програма сваког дана, и то на 56 страних језика и пет кинеских дијалеката.

Редакција на српском језику почела је да ради 1. јуна 1961. године, двадесет година пошто је основан Кинески радио интернационал.

Мала кинеско-српска редакција постала је најбоља од укупно 61 редакције у оквиру радија. Број слушалаца и посетилаца интернет сајта сведоче о квалитету програма.

Ми смо стекли углед захваљујући људима који раде овде, истиче уредница редакције КРИ на српском језику Тиан Ју Ана.

Новнари радија истичу да ћемо упознати Кину ако их будемо слушали. Они су, свако на свој начин, Србију упознали и заволели. Често воле да кажу да су помало и Срби, јер их осим по кинеским, зову и српским именима као што су Милош и Рале.

"У Кини су много радили фудбалски тренери из Србије, као што су Петковић и Сантрач, а ја сам велики људитеља фудбала", рекао је новинар редакције Џао Пенг Милош.

Луо Ћи Рале истиче да прати програм РТС-а и да највише воли вести. Колеге из Србије им помажу да српски језик буде тачнији и течнији.

"Пекинг је огроман, али је овде мирани тих живот, без стреса. Иако се около могу видети много људи и аутомобила уопште није напорно живети у кинеској престоници", рекла је новинарка Лидија Обрадовић.

Да би програм био свеобухватан, уз редакцију у Пекингу припрема га и дописништво у Београду. Кинеско-српска медијска веза може да помогне и у политичкој и у економској сфери, кажу у редакцији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи