Читај ми!

Више полицајаца него посетилаца на изложби

Отварање изложбе "Ecce Homo" у Центру за културну деконтаминацију прошло без инцидената. Изложбу, којој је присуствовало више од 100 људи, обезбеђивало 2.000 полицајаца.

20.50 - Завршено отварање изложбе, без инцидената.  

19.18 - Скуп поводом отварања изложбе још траје. Група од двадесетак присталица "Двери" и навијача и даље је испред ЦЗКД-а, моле се и певају верске и патриотске песме. Јаке снаге полиције и даље обезбеђују скуп. 

18.30 - Група навијача заустављена на улазу у Бирчанинову улицу. Није било инцидената.

17.45 - Групу припадника "Двери" полиција зауставила на углу Ресавске и Милоша Поцерца. 

16.19 - Полиција затворила и делове Тиршове улице. За сада нема наговештаја било каквих нереда.

Отварање изложбе фотографија "Ecce homo" шведске уметнице Елибарет Олсон Валин у Центру за културну деконтаминацију протекло је без инцидената, а изложбу је обезбеђивало око 2.000 полицајаца.

За време трајања изложбе, припадници Жандармерије и полиције блокирали су делове Бирчанинове и Улице краља Милутина у центру Београда. Прилази ЦЗКД-у су ограђени жичаним баријерама, а у близини Центра распоређена је и јединица коњичке полиције.

Специјалци су и око амбасада Велике Британије и Немачке, које се налазе у непосредној близини Центра за културну деконтаминацију.

На углу Делиградске и Бирчанинове се током отварања изложбе окупило више десетина присталица Покрета "Двери" и навијача који су певали верске, патриотске и навијачке песме. Полиција је, раније, на Славији легитимисала Мишу Вацића из покрета "1389".

Отварајући изложбу, директорка ЦЗКД Борка Павићевић је рекла да је расправа коју она покреће и представљање Исуса старо колико и сама уметност. Павићевићева је нагласила да је срамота да овако велики број полицајаца мора да обезбеђује изложбу.

"Ужасно је неодговорно да једну изложбу треба да чува оволико полицајаца. Срамота ме је што живим у средини у којој један догађај ове врсте мора да буде штићен на овај начин", рекла је Борка Павићевић.

Члан организационог одбора Параде поноса Бобан Станојавић је навео да је изложба нападнута као скаредна, мада је они који то кажу нису ни видели. Он је навео да је изложба организована уз пуно проблема и опструкција.

Министарство унутрашњих послова одлучило је да на место на којем се одржава изложба упути велики број полицајаца, јер је најава догађаја, како је навео МУП, "изазвала велико узнемирење јавности, јер је реч о негативном контексту у којем се представља Исус Христос".

Током дана, огласио се поглавар СПЦ патријарх Иринеј са захтевом да се изложба забрани. Захтеву се придружио и Мешихат Исламске заједнице Србије. 

Горан Милетић из Организационог одбора Параде је, говорећи о изложби, навео да је реч о уметничкој слободи. Са друге стране, представник Покрета "Двери" Бошко Обрадовић рекао је да је изложба антихришћанска и скаредна и да би била незамислива у било којој нормалној држави која држи до себе, својих вредности и својих верских осећања.

На 12 фотографија Елизабет Олсон Валин Исус Христ је приказан заједно са ХИВ позитивним особама, транссексуалцима и геј мушкарцима.

"Фотографије су модерна верзија прича из Новог завета. Овим радовима Елизабет је желела да подсети људе да је Исус помагао одбаченима од друштва, а идеју је добила након што је њен пријатељ умро од сиде, а верници констатовали да је у питању божја казна за његову хомосексуалност", саопштили су организатори.

Изложба "Еcce Homo" је први пут приказана у Стокхолму 1998. године и до сада је била приказана у већем делу Скандинавије и Западне Европе. Београд је први град Источне Европе који је приказао изложбу.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару