Читај ми!

Одбрамбене технологије у цивилне сврхе

Министар одбране Александар Вучић рекао, на отварању војно-стручног скупа "ОТЕХ 2012", да је стратешки циљ земље инвестирање у нове одбрамбене технологије, које могу да се користе у цивилне сврхе.

Инвестирање у развој и освајање одбрамбених технологија, које би потом могле имати и цивилну примену, стратешки је интерес Србије, јер се на тај начин јачају укупни привредни потенцијали државе, изјавио је вицепремијер и министар одбране Александар Вучић.

"Ове инвестиције ће директно утицати на интензивирање економског развоја, раст извоза, на продубљивање знања и производних потенцијала, јачање индустријске технолошке базе и оживљавање авио-индустрије, машинске, електро, хемијске и других грана индустрије", рекао је Вучић, отварајући на Војнотехничком институту научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија "ОТЕХ 2012".

Према његовим речима, размена знања, због које је "ОТЕХ 2012" и организован, продубљује међународну сарадњу у области образовања, истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме.

Министар одбране је поручио да и будућност оружаних снага и одбрамбене индустрије Србије зависи од нивоа знања и способности да се усвоје нова знања.

Директор Војнотехничког института, пуковник Зоран Рајић је, поздрављајући учеснике петог ОТЕХ-а, истакао да се тај институт труди да сва средства пројектује тако да се могу произвести у Србији, а да истовремено ценом и квалитетом буду конкурентна на светском тржишту.

"Тиме ВТИ доприноси да држава уштеди милионе евра које би морала да утроши на увоз наоружања и војне опреме, Војска Србије добија високотехнолошка средства и системе који знатно подижу ниво њених оперативних способности", рекао је Рајић.

"ОТЕХ 2012" је значајна научно-стручна манифестација која се одржава ради свеобухватног и мултидисциплинарног сагледавања научног и технолошког развоја у области одбране.

Овогодишњи "ОТЕХ" трајаће два дана, а на скупу ће бити обрађене разне стручне области међу којима и аеродинамика и динамика лета, наоружање, муниција, енергетски материјали и возила, интегрисани сензорски и роботски системи, телекомуникациони и информатички системи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи