Читај ми!

Лихтова: Није било пара за откуп удела "Ваца"

"Вац" понудио "Политици" а. д. да откупи њихов део, али је 4,7 милиона евра била превисока цена, каже Соња Лихт и додаје да не зна са ким су касније вођени преговори. Немају легитимитет да критикују они који су "Политику" довели на ивицу амбиса, рекла је Лихтова одговарајући председници УНС-а Љиљани Смајловић.

Председница Београдског фонда за политичку изузетост и доскорошња председница Управног одбора "Политике" а. д. Соња Лихт изјавила је да су чланови УО покушавали да нађу новац за откуп удела од компаније "Вац", али да би и то било проблематично, јер би тада држава била једини власник. Уз то, истиче Лихтова, цена од 4,7 милиона евра била је превисока за "Политику" а. д.

"То би значило да држава опет улази у пуно власништво над неким медијом, што је супротно са медијском стратегијом коју је прихватила претходна влада, односно да држава треба да изађе из власништва у медијима", објаснила је Соња Лихт.

На питање како реагује на јучерашње наводе првог потпредседника Владе Александра Вучића о продаји листа као "политичком криминалу уз економске злоупотребе", Соња Лихт је одговорила да о томе зна колико и сваки грађанин из медија.

Она је, реагујући на изјаву председнице УНС-а Љиљане Смајловић да су она и бивши премијер Мирко Цветковић били задужени за заштиту државне имовине, "Политике", рекла да су руководиоци у "Политици" имали високе плате и бонусе, а да је дуг растао из дана у дан.

"Немају легитимитет они који су 'Политику' довели на ивицу амбиса. Ми смо се бавили како да спасемо кућу од пропадања. УО је именован јула 2008. године и тада смо затекли катастрофалну ситуацију у 'Политици' и 'Политици' а. д. Затекли смо милионске дугове", рекла је Лихтова новинарима после конференције на којој је најављено одржавање Београдског безбедносног форума 2012.

Она је додала да су руководство фирме, "па и Љиљана Смајловић добијали огромне плате и бонусе, а дуг је растао из дана у дан".

"Цела 'Политика' је била пред амбисом. Када је дошло до промене, дошло се до тога да данас 'Политика' послује у позитиви. То је значило тешке резове и отпуштања, али су бар људи отишли уз одређени социјални програм", истакла је Лихтова.

"С ким и како су вођени преговори, Управни одбор и ја нисмо знали. Знали смо да је у једном тренутку 'Вац' понудио 'Политици' а. д. да откупи њихов део, али је 4,7 милиона евра за нас била превисока сума. Чак смо покушали да прикупимо средства из кредита Европске банке намењене за медије, али смо сазнали да тај кредит не може да се користи у те сврхе", рекла је Соња Лихт.

Она је зато позвала власт да открије и саопшти јавности ко стоји иза свих медија у Србији.

Председница УНС-а изјавила је данас да су за заштиту државне имовине у "Политици" били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић, као и упозорење да држава, уместо да се бори против нетранспарентности власништва у медијима, " то подстиче" и да је најодговорнија у афери "Политика".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи