Читај ми!

Контрола факултета

Просветна инспекција од 1. октобра почиње контролу рада истурених одељења домаћих државних и приватних, али и страних факултета у Србији. У протекле три године готово скоро приватних и државних факултета организовало је наставу у издвојеним одељењима, а да за то нису добили акредитацију.

У овом тренутку само осам одељења, односно јединица без својства правног лица ван седишта установе, има акредитована по два студијска програма кажу у Комисији за акредитацију.

То су Новосадска привредна академија у Шапцу, Новосадски факултет техничких наука у Инђији, високе техничке и пословне школе из Новог Сада, Чачка и Ужица у Параћину, Лазаревцу и Крагујевцу, Едуконс у Свилајнцу и Европски универзитет у Новом Саду.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић каже да су почетком јуна упутили допис свим високошколским установама у Србији и упозорили их да, у складу са законом, ако хоће да организују наставу ван седишта морају да поднесу захтев за акредитацију и захтев за рад.

Уколико се одељење затвори студенти наставу настављају на матичном факултету. Скоро четрдесет установа у оснивању чека на одлуку Акредитационе комисије три године.

Председница Комисије за акредитацију професор Вера Вујчић Ковачевић истиче да је комисија за акредитацију урадила предлог стандарда за почетну акредитацију.

"До дана данашњег то није објављено у Службеном гласнику јер су у Министарству констатовали да постоје неке неусклађености са Законом о раду", објашњава Ковачевићева.

Високошколска установа из иностранства, може да организује наставу у Србији уз дозволу за рад. Валидност и веродостојност дипломе проверава се на захтев послодаваца.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић каже да поред тога што мора да буде веродостојна и валидна диплома, потребно је још нешто.

"Да је стварно стечено образовање одговарајуће и да неко може да обавља неки посао за који је добио неку диплому", наводи Тмушић.

У Акредитационој комисији доста очекују од акције просветне инспекције.

"Мислим да је то јако добра најава, зато што је то узело великог маха и да се ту ради о трговини дипломама која је већ и криминална делатност. Дакле није само огрешење о Закону о високом образовању", додаје Ковачевићева.

Онима који не испуњавају прописане услове пословања, биће забрањен рад. А уколико се покаже да диплома није валидна, случај преузима полиција, па тужилаштво.

Списак акредитованих програма и установа објављен је на сајту Акредитационе комисије у Водичу за студенте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи