Читај ми!

Ренесанса у граду бакра

Једини град у Европи и свету који у центру има рудник јесте Бор. Међутим, становници тог града кажу да се Бор у последњих неколико година променио на боље и да све мање има загађеног ваздуха, а све више живота и обновљених зграда.

Бор је једини граду у Европи, а вероватно и у свету, који у самом центру града има коп, због чега свакодневно бели дим лебди изнад њега. Последњих деценија има веома лош имиџ као град који је непожељан за живот. Борани се љуте када се овако говори о њиховом граду и на све могуће начине покушавају да промене имиџ свога града.

Призор из центра Бора више подсећа на површину неке чудне планете, него на један од најурбанијих градова у Србији. Ово је слика Бора коју годинама гледамо, уз вести да у овом граду не може да се дише.

Новинар Саша Трифуновић сматра да је мишљење шире јавности о бору стереотип, који је настао када је цела земља била у кризи и када је цена бакра била ниска.

"Када се спомене Бор, људи мисле на сивило, на рудник. А он има и својих лепших страна", сматра новинарка Ист медија портала Милица Тодоровић.

Први споменик који ћете видети на самом уласку у Бор, као и скуплтуре по граду, повезане су са рударством.

У Бору ни не помишљају да рудник у центру града затворе. Половина радно способног становништва ради у РТБ "Бор". Просечна плата је око 60 хиљада. Међутим, град је ову ренесансу доживео тек пре неколико година, када је цена бакра порасла. Пре тога, рудник је напустило скоро 6.000 радника. Многи од њих напустили су и Бор.

Неки од оних који су остали, одлучили су да ово промене. Интернетом. Најпре су довели у питање званичне податке о загађењу.

"Довољно је само доћи овде или било где у граду и снимити телефоном и послати на Фејсбук или Твитер и свима ће бити јасно. Неке ствари више не могу да се сакрију", објашњава блогер Синиша Лађевић.

Само током последњих неколико година изграђени су зоолошки врт, фонтане, спортски центар са аква-парком, хиподром, картинг стаза и скејт-парк.

"Кад прођем градом, данас видим окречен град, који лепо изгледа, младеж је на улици, људи су другачије расположени, некад је то било сивило", каже блогер Немања Тобић.

У граду се развија и потпуно нова туристичка грана - индустријски туризам, који се не завршава само погледом на коп. Туристи могу да упознају РТБ, али и да сврате у клуб под називом "Јама". Право име за место које се налази 400 метара испод земље.

"Овде се служе само безалкохолна пића. Туристи треба да се најаве, оставе име и презиме и матични број и битно је да нису млађи од 16 година", каже референт за безбедност РТБ Бор Миломир Живковић.

Будућност Бора је још дубље од "Јаме". Пре неколико месеци откривена су нова налазишта бакарне руде, довољна за наредних 50 година експлоатације.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи